Societat

universitat

Les taxes universitàries augmentaran fins a un 66%

La Generalitat avala l'increment del preu de les taxes, però el condiciona a la millora del fons de beques

Els augments proposats poden fer pujar les taxes en 540 euros de mitjana per curs

Els estudiants que es matriculin a la universitat hauran de pagar, a partir del curs vinent, fins a un màxim d'un 66% més del que es pagava fins ara, segons va confirmar ahir el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, als representants de les comunitats autònomes de tot l'Estat. Així, segons va explicar la secretària d'estat d'Educació, Montserrat Gomendio, cada alumne haurà de pagar, de mitjana, 540 euros més per la matrícula, un percentatge que anirà augmentant si s'ha de matricular un altre cop en la mateixa assignatura. L'increment del preu dels màsters que no serveixin per habilitar per fer una feina determinada serà d'un màxim del 50%.

Amb aquest augment, el govern estatal pretén contribuir a estalviar els 3.000 milions d'euros que l'Estat s'ha proposat retallar en educació i acostar l'aportació econòmica que fa cada alumne al cost real dels estudis. Actualment, els estudiants sufraguen, de mitjana, un 15% de la seva carrera i el 85% restant és a càrrec de l'administració, en el cas de Catalunya, la Generalitat. D'ara endavant, el govern espanyol vol que els universitaris paguin entre un 15% i un 25% dels estudis en funció del que decideixi cada autonomia.

La proposta del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, coincideix amb els plantejaments de la Generalitat de Catalunya, que havia demanat que s'incrementés l'esforç econòmic dels alumnes. El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va condicionar, però, l'augment a un increment del fons de beques que permeti passar d'un 20% d'alumnes becats a un 30%.

El Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes (Ceucat), però, va rebutjar la pujada de les taxes i va alertar que “els brutals augments de preus posen en risc els estudis de joves amb pocs recursos que no gaudeixen de beques”. El Ceucat considera que apujar preus “no és una bona estratègia” i advoca per “invertir en la innovació i en els futurs professionals i emprenedors”.

Gomendio va explicar que el govern estatal també està estudiant mesures legals perquè les comunitats puguin controlar tant el dèficit de les universitats i el seu equilibri pressupostari com l'oferta d'ocupació pública. La número dos del ministeri va voler deixar clar que la decisió última sobre aquestes mesures la prendran les comunitats autònomes, que escolliran entre el ventall de possibilitats que els oferirà l'Estat.

Aquestes mesures, juntament amb les aprovades dilluns en matèria d'educació no universitària, les aprovarà, previsiblement avui, el Consell de Ministres mitjançant un reial decret.

LA XIFRA

1.000
euros
de mitjana costa estudiar un grau universitari actualment. Aquesta xifra suposa un 15% del cost real.

LA FRASE

L'augment de les taxes ha d'estar condicionat a l'increment dels fons de beques
Antoni Castellà
Secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat

Pla de viabilitat per reduir el nombre de titulacions

El govern estatal posarà en marxa un pla de viabilitat per reduir el nombre de titulacions universitàries, però la possible eliminació de carreres serà decidida per les comunitats autònomes.

Els docents que no investiguin faran més classe

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha decidit augmentar el nombre d'hores lectives fins a un màxim de 35 setmanals als docents investigadors que no tinguin projectes en marxa.

Sense límit d'estudiants per aula

El govern espanyol i les comunitats autònomes no van fixar un nombre màxim d'alumnes per classe. Els sindicats d'estudiants es queixen de la massificació creixent a les aules.

La recerca entoma la tisorada

La secretària d'estat de Recerca, Carmen Vela, va informar ahir els representants de les societats científiques i els investigadors que la retallada del 25% d'aquest àmbit no canviarà. Vela i els científics van coincidir en la necessitat de salvar els projectes en marxa i, per això, l'Estat podria pactar una excepció en la prohibició de contractar personal, per no aturar plans plurianuals de recerca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.