Societat

NEUS FIGUEROLA

TESTIMONI DELS BOMBARDEJOS A VILANOVA I LA GELTRÚ

“El pare va morir a Argelers i no havia pogut dir-li adéu”

Neus Figuerola va néixer a Vilanova i la Geltrú fa 86 anys. Activa i amb caràcter, forma part del Grup de Dones amb Memòria de la capital del Garraf des dels inicis. Ella i una vuitantena de dones comparteixen vivències al taller ‘La història a les nostres mans', que va començar el 1998 amb l'objectiu de recuperar la història local. De moment, els seus records s'han plasmat en deu llibres i un DVD sobre diferents temàtiques.
Preguntes i tothom s'ha desenganyat de la política, i jo també; els polítics s'han fet rics a costa de la gent pobra
Neus, vostè és història viva...
Sí, això diuen [somriu].
Quants anys tenia quan va esclatar la Guerra Civil?
Estava a punt de fer-ne 10.
Era una nena, doncs, quan va viure els bombardejos aeris a Vilanova i la Geltrú...
Sí. Recordo sobretot quan van bombardejar la Pirelli, el febrer de 1938. A la fàbrica es feia llavors material de guerra i la meva mare hi treballava. Nosaltres vivíem al barri de Mar i, al nostre carrer, les galeries de les cases donaven a la Pirelli. Van llançar la bomba quan jo estava posant la verdura al foc per fer el sopar. Era sola a casa i llavors vaig sentir un fort estrèpit. Vaig anar d'una paret a l'altra i es va ensorrar el sostre. Hi havia runa, però vaig poder arribar fins a la porta i vaig marxar a casa dels avis, que vivien a prop nostre. Ho recordo com si fos ara mateix.
Van trobar la seva mare?
El meu pare va anar a buscar-la i la va trobar plena de vidres i de pols, però no li va passar res. Quan vam poder tornar a casa, el pare va obrir la galeria i hi va trobar un tros de metralla, un ferro tot cargolat. Si jo hagués sigut allà quan va caure la bomba, hauria mort. Les cases que tocaven a la Pirelli van quedar totes afectades i l'Ajuntament va oferir una masia a les famílies fins que vam poder tornar a casa. Nosaltres ens vam mudar poc després.
I el seu pare es va haver d'exiliar...
El meu pare era republicà, i quan van entrar les tropes franquistes va haver de marxar. Era ferroviari i no havia pogut anar a la guerra perquè era epilèptic, però estava a la rereguarda i es cuidava d'enviar els paquets al front. Van aconsellar-li que marxés perquè era un membre destacat. I ja no va tornar.
No el va veure més?
No, i no es va poder acomiadar de mi. Els meus germans eren a casa, però jo havia marxat a un refugi antiaeri amb una família que em cuidava quan la mare treballava. Vam estar quatre dies allà i vam sortir quan vam saber que havien entrat les tropes franquistes. En arribar a casa em van dir que el pare havia marxat a França. No vaig poder dir-li adéu, és el que més m'ha marcat.
No van mantenir el contacte?
Sí, per carta. El pare, però, va acabar al camp d'Argelers. Estava situat en una platja i quan pujava la marea els arribava l'aigua al coll. Va caure malalt i va morir a l'hospital de Tolosa. Des que ens en vam assabentar, vaig voler saber on era enterrat i, quan la meva filla tenia 13 anys, vam anar a Tolosa i vam trobar el cementiri. Vaig quedar satisfeta, perquè ara ja sé on és el pare.
L'equipatge del record és feixuc?
No se'm fa difícil recordar tot això. Jo només vull que no hi hagi una altra guerra, perquè mira que també vam passar gana...
Per què va decidir entrar al Grup de Dones amb Memòria?
M'agrada perquè pots explicar les teves vivències i també anem a escoles i instituts per fer xerrades.
És important que els joves sàpiguen...
Sí, han de saber que nosaltres no hem tingut la vida tan fàcil com ells. Han de conèixer la història per comprendre-ho i reflexionar.
Pequem d'amnèsia avui dia?
De vegades sento persones que diuen que la guerra ja ha passat i que el fet de recordar s'hauria de deixar córrer. I a mi m'agradaria dir-los quatre coses. Per què ho han de dir? És la història d'una guerra que ha passat i cal explicar-la.
Creu en la política?
Fins ara hi creia, però ja no. Els polítics s'han fet rics a costa de la gent pobra. Preguntes i tothom s'ha desenganyat de la política. I jo també.
I com veu la situació actual a Catalunya?
Jo no sé si seria bo ser independents o no ser-ho, però penso que la independència no ens la donaran mai. No veus que sempre hem sigut la mamella?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.