Societat

El TSJ valencià torna a reconèixer la unitat de la llengua

Anul·la una ordre de la Conselleria d'Educació que invalidava el títol de Filologia Catalana per a acreditar “coneixements de valencià” en les proves d'accés del professorat

La sentència dóna la raó a ACPV i se suma a les altres 45 que s'han emés en el mateix sentit

L'entitat cívica fa una crida al govern valencià perquè abandone la politització de la llengua

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha donat la raó a Acció Cultural (ACPV) en el seu recurs contra una odre de la Conselleria d'Educació que no reconeixia el títol de Filologia Catalana per a acreditar “coneixements de valencià” en les proves d'accés al professorat de l'any 2009. Segons el que ha comunicat l'entitat, el TSJ ha declarat nuls els annexos a què es referia el recurs tornant a afirmar que la qüestió ha sigut reiteradament resolta a través de diverses sentències que avalen el caràcter acreditatiu d'aquest títol. ACPV ha manifestat la seua satisfacció alhora que denuncia l'intent del govern valencià “de polititzar la llengua, negar l'evidència científica i crear un conflicte artificial”.

46 sentències

L'entitat assenyala que aquesta sentència s'afig a la llarga llista que conforma, d'aquesta manera, “una base jurídica de gran importància per l'afirmació de la unitat de la llengua també en l'àmbit legal”. En total, amb aquesta són 46 en referència a la llengua, i 38 que es refereixen exclusivament a la impugnació d'ordres d'oposició de la Conselleria d'Educació. En el seu pronunciament, el TSJ recorda aquestes sentències anteriors i denuncia “la reiteració de pronunciaments jurisdiccionals amb vista a la qüestió plantejada i la persistència en l'actuació de l'Administració, desatenent amb la seua conducta reiterada el que s'ha raonat en aquells”. ACPV afig que aquesta “obstinació” ha dut la Generalitat Valenciana a pagar 30.000 euros en costes processals.

Segons ha informat ACPV a través del gabinet de premsa les ordres recorregudes corresponen al 15 de maig de 2009 quan Diari Oficial de la Comunitat Valenciana núm. 6014 va publicar provés d'accés al professorat de secundària, escoles oficials d'idiomes i formació professional. Acció Cultural ha dit que va decidir interposar un recurs per “defensa de la democràcia i dels límits del poder, perquè un poder polític no té autoritat per a qüestionar els consensos científics i acadèmics, i acceptar-ho seria tornar a temps passats en els quals la ciència estava sotmesa a l'arbitrarietat del poder”.

Que rectifique el Consell

En un altre sentit, l'entitat assenyala que el que busca ACPV és “la defensa i l'afirmació de la unitat de la llengua catalana, tant des del punt de vista filològic com legal, ja que tanta validesa legal té la denominació de “valencià” com la de “català” per a referir-se a la llengua pròpia dels valencians”. Acció Cultural conclou el comunicat felicitant-se “pel fracàs d'aquella estratègia i el correlatiu triomf dels criteris científics i filològics” i demana al govern valencià que una vegada reconeguda la validesa del títol de Filologia Catalana com a acreditatiu de “coneixements de valencià”, “abandone definitivament els intents de politització de la llengua i que, com a patrimoni que aquesta és de tots els valencians, impulse iniciatives a favor de la promoció del seu ús social, d'acord i amb complicitat amb Acció Cultural i tots els actors socials que han mostrat una sincera preocupació en aquesta direcció”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.