Societat

Arriba el Nadal

Caganers indignats, a Olot

Dues artesanes de la Botiga dels Records d'Olot creen la col·lecció Catalans d'Avui amb una sèrie de caganers amb pancartes reivindicatives

Es tracta de peces artesanes, que, fins i tot, es poden personalitzar

Moltíssima gent està emprenyada, molt emprenyada amb aquest últims anys de crisi econòmica imposada, però, sobretot, de manca de feina, d'empobriment de la població i de pèrdua de drets fonamentals i de serveis bàsics. Les dues propietàries de la Botiga dels Records d'Olot han creat una sèrie de caganers emprenyats, que agrupen a la col·lecció Catalans d'Avui. Han volgut reflectir a través d'aquesta popular figura dels pessebres catalans aquesta situació que es viu al carrer. És, doncs, la seva manera d'aportar un gra de sorra a la reflexió sobre la difícil conjuntura del moment.

Es tracta de caganers modelats amb fang que, posteriorment i en un taller d'imatgeria religiosa de la capital garrotxina, s'emmotllen. El pintat, que fins i tot es pot personalitzar, és totalment artesà. De fet, aquests caganers i totes les peces que aquestes dues creatives tenen a la seva botiga del carrer de Sant Pere Màrtir, a tocar del de Sant Ferriol, tenen la certificació oficial d'artesania.

La sèrie de caganers reivindicatius és molt extensa i les banderes o pancartes que exhibeixen són perfectament identificables. Així, un caganer amb bata de metge mostra les tisores sota un símbol de prohibició, un du la pancarta del “Keep calm and speak Catalan” i, en aquesta línia independentista, n'hi ha un altre amb l'estelada –també n'hi ha amb la senyera i amb la bandera del Barça–. No hi falta el “Per un país de tots, l'escola en català”, que sosté un caganer amb samarreta verda; ni un amb la bandera amb l'embut i la crida a una educació pública de qualitat; ni un altre amb la pancarta a favor de la llibertat d'expressió típica amb la careta amb la boca tapada; ni un amb samarreta lila i una bandera contra la violència de gènere amb el lema “Prou violència masclista” i la mà amb el símbol femení al seu interior, ni un amb el popular senyal d'estop i el lema “Prou desnonaments”. Finalment, n'hi ha un que sosté una pancarta anticorrupció.

Com a professionals de l'artesania reconegudes per la Generalitat, tenen peces a la botiga oficial del govern català, tot i que, en aquest cas, se'ls ha demanat que els caganers que hi exposen no duguin els símbols reivindicatius.

Aquests caganers s'han pogut adquirir per primera vegada durant els tres dies de Fira del Pessebre que s'ha fet al centre d'Olot i, a partir d'ara, a la Botiga dels Records. A part d'aquesta col·lecció de Catalans d'Avui, la botiga té col·leccions de caganers sobre altres temàtiques. La més singular és la dedicada a les figures que integren la faràndula oficial de les festes del Tura. Aquestes figures, sobretot el gegant de Miquel Blay i la geganta de Celestí Devesa, són tot un símbol a Olot. Això no obstant, les dues propietàries de la Botiga dels Records no han dubtat a convertir-los en caganers, juntament amb els nans, els cavallets i el Lligamosques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia