Successos

Les comarques gironines tindran l'any 2012 onze comissaries dels Mossos

A les nou actuals, s'hi afegiran les de Salt i la Jonquera, que començaran a construir-se l'any que ve

Interior també hi té una desena d'oficines policials

La demarcació de Girona té actualment nou comissaries arreu del territori. Aquestes instal·lacions estan ubicades a Figueres, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Olot, Girona, Banyoles, Ripoll, Santa Coloma de Farners i Blanes. Totes estan agrupades en dues àrees bàsiques policials a l'Alt Empordà, dues al Baix Empordà, una a la Garrotxa, una altra al Gironès-Pla de l'Estany, una al Ripollès i dues més a la Selva Interior i a la Selva Litoral.

A aquestes comissaries, cal afegir-ne deu oficines policials de la Generalitat - Mossos d'Esquadra. Són a Llançà, Castelló d'Empúries, l'Escala, Palafrugell, l'Estartit, Palamós, Platja d'Aro, Salt, Lloret de Mar i Tossa de Mar. D'aquestes, set –l'Escala, Palafrugell, Palamós, Platja d'Aro, Salt, Lloret i Tossa– estan obertes tot l'any. Les altres tres obren només a l'estiu.

A aquest reguitzell de comissaries i oficines, aquesta setmana s'hi ha afegit l'Oficina d'Atenció Ciutadana de Girona, que funciona des de dilluns. D'aquí a dos anys, el 2012, està previst que entrin en funcionament les de Salt i la Jonquera. A més, està previst que l'àrea de trànsit, que fins ara està ubicada a la zona de Mas Xirgu de Girona, passarà a formar part del nou edifici que es construirà a Salt. I així, a les instal·lacions de Mas Xirgu s'hi traslladarà l'ABP de Girona.

Dos grans projectes

La Jonquera tindrà la nova comissaria dels Mossos al costat del camp de futbol. El terreny és a tocar d'un dels peatges de l'AP-7 i una gasolinera que dóna servei a l'N-II. A més, té una zona d'aparcament àmplia per als camioners que hagin de presentar denúncies i l'edifici tindrà una extensió de 1.000 m². Interior treballa amb la idea de posar-la en servei al mateix temps que la nova seu regional que s'ha de fer a Salt. Aquestes instal·lacions policials de Salt seran a l'avinguda Alfons Moré, a uns 25 metres del terme municipal de Girona, i tindran 8.400 m² construïts. La nova seu inclourà diverses dependències: hi haurà oficines de relacions amb la comunitat, per als grups d'atenció a la víctima, també l'àrea de recursos operatius, l'àrea territorial d'investigació, la policia científica, la unitat regional de la policia administrativa i la unitat de desactivació d'explosius.

LA XIFRA

8.400
metres quadrats
tindran les noves dependències de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Salt.

Girona i Portbou mostren el seu malestar

Quan el secretari d'Interior, Joan Boada, va signar l'acord amb Salt, l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va lamentar la decisió de tancar la comissaria de Vista Alegre. La dirigent del PSC va acusa el govern català de “manca de respecte institucional” per la manera com s'han dut les converses. Entén que la decisió “s'havia de prendre de manera conjunta” i critica que se n'assabentés per una trucada de Boada després de la roda de premsa.

Pagans es lamenta que perd una infraestructura com és la de Vista Alegre, però hi ha altres alcaldes que es queixen que els Mossos no hi arriben. És el cas de Portbou o Maçanet de Cabrenys, només per citar un parell de poblacions aïllades de l'Alt Empordà. Els dos pobles depenen de la comissaria de Figueres i el nombre de policies a la comarca s'ha anat reduint perquè s'havien d'anar cobrint altres zones de Catalunya per acabar el desplegament. Resultat: menys mossos i menys possibilitats de cobrir bé les urgències, sobretot als punts més allunyats de Figueres. Els comandaments estan lligats de mans i peus, perquè no tenen prou gent. El govern ha obert els ulls de mica en mica i s'ha adonat del problema, però sempre l'intenta minimitzar.

És normal, doncs, la reacció de l'alcaldes com el de Portbou, Antoni Vega, demanant ajuda als cossos de l'Estat. En el fons, al ciutadà no li importa quin uniforme l'ajuda, sinó que l'ajudin.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.