Economia

Badalona

Confiança en el totxo

construcció Tot i acusar-la de ser la principal causant de la crisi, aviat s'estrenarà una gran escola d'oficis sobre el sector formació Pot encabir fins a 30.000 alumnes i ja hi ha demanda

És el centre més gran de Catalunyaen formació ocupacional d'oficis constructius

Ha estat l'ase dels cops durant aquests anys de crisi, però encara hi ha qui la defensa. I com si d'una provocació és tractés per a aquells que no volen sentir a parlar mai més del sector immobiliari, la construcció és a punt d'alçar la seva veu, en defensa pròpia, des d'un solar del barri de Montigalà de la ciutat de Badalona. La reivindicació d'aquest sector de l'activitat econòmica, aquesta mostra de confiança cega en el totxo, la fa l'Institut Gaudí de la Construcció amb el seu nou projecte, que podria entrar en funcionament d'aquí a poques setmanes. Es tracta de l'Escola dels Oficis i Tecnologia de la Construcció, una gran escola d'oficis de la construcció que aquesta entitat amb presència en d'altres espais similars a Barcelona, Girona o Lleida ha fet construir durant l'últim any i que preveu esdevenir un veritable campus dels oficis de la construcció. I això ara, malgrat la crisi i malgrat qui fuig d'ella després dels seus anys daurats.

L'aposta no és pas insignificant. No en va, l'edifici serà el centre més gran de Catalunya pel que fa a formació ocupacional i formació contínua i ha de ser el contrapunt, a l'altra banda de l'àrea metropolitana, del centre que l'Institut Gaudí de la Construcció té a Cornellà de Llobregat. El nou espai ocupa un solar de 20.000 metres quadrats cedit per l'Ajuntament de Badalona i, quan estigui a ple rendiment, es preveu espai per formar, en la teoria i en la pràctica, prop de 30.000 persones interessades a aprendre, a reciclar-se o a especialitzar-se en les diferents tasques que intervenen en aquest sector. A banda d'una biblioteca i d'una sala d'actes, l'edifici disposa d'un taller per desenvolupar més activitats pràctiques i amb setze aules docents, a banda d'un futur museu d'eines de la construcció. El coneixement de les energies renovables, amb docència a càrrec del Gremi d'Instal·ladors del Barcelonès Nord i del Baix Maresme, completarà el recinte.

Referent català

Tot i que la nova escola d'oficis preveu orientar-se als centenars de persones residents a les tres ciutats del Barcelonès Nord que tant s'han dedicat en els darrers anys al sector constructiu –Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs–, l'espai també es pretén que sigui un referent per als ciutadans de les localitats maresmenques i del Vallès Oriental. De fet, i a tall d'exemple, dels aproximadament 14.000 gruistes que l'entitat forma cada any –als altres centres que té a Barcelona, Lleida, Tarragona o Girona–, uns 8.000 ho fan al centre badaloní.

Tant en la presentació del projecte, ara fa un any, com fa poques setmanes, el president de l'Institut Gaudí de la Construcció, Jordi Balagué, raonava per què ara, i a banda de fer costat a oficis tan tradicionals com els de paleta, enrajolador, guixaire o pintor, s'ha de continuar apostant pel sector: en algunes de les seves disciplines, com l'estudi topogràfic, la restauració i la rehabilitació i l'ús de maquinària, la demanda de cursos “creix entre un 10 i un 15%” per la crisi. Una previsió que es dispara en el cas del nou centre, ja que la demanda pels cursos que impartirà ja és molt elevada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.