Viatjar al món romà a través del paladar
Dotze restaurants de Tarragona proposen tapes i menús basats en les receptes de l'època romana
Quintín Quinsac, el nou president de l'associació Tàrraco a Taula, destacava ahir que malgrat que «els gustos han canviat molt en els últims 2000 anys» intentaran que el ciutadà del segle XXI «tingui una aproximació als gustos d'aquella època». Els restauradors han seguit amb rigor i força fidelitat les receptes culinàries romanes: en alguns casos s'hi han fet petites adaptacions, per evitar que els sabors fossin excessivament forts o picants; i en altres, han hagut d'improvisar: «Enlloc no apuntaven la quantitat que s'havia de posar de cada ingredient», exclamava també ahir Carles Segarra, president sortint de l'associació Tàrraco a Taula.
Enguany l'associació ha organitzat amb ànims renovats unes jornades gastronòmiques que, fa dotze anys, van donar el tret de sortida a Tàrraco Viva, el festival romà de Tarragona. Així, entre el 18 i el 31 de maig, dotze restaurants de la ciutat llancen dues propostes. Per una banda, la Ruta de Tastets: un recorregut per aquests restaurants (vegeu la fitxa annexa) durant la qual, obtenint un tiquet global de deu euros, es podrà degustar una tapa acompanyada per una beguda romana en cadascun dels establiments. S'hi podran tastar, per exemple, baldanes romanes amb aroma de romaní i sèsam, mandonguilles de gamba al garum, pollastre escabetxat amb verduretes, papada de porc confitada amb meló, o ostrons gratinats amb garum (la salsa més apreciada de l'imperi romà, elaborada a partir de les vísceres dels peixos que eren sotmesos al procés de salatge).
Els tiquets per fer la Ruta de Tastets es poden obtenir a l'oficina de turisme i també en qualsevol dels establiments que hi estan adherits. El tiquet reprodueix cinc monedes romanes de l'antiga Tàrraco, amb la imatge del temple en honor de l'emperador August.
Per altra banda, durant les jornades Tàrraco Viva els restaurants també serviran uns menús, que s'han fixat de manera unànime al preu de 35 euros, i que també es basaran en receptes de l'època. Els menús constaran d'un aperitiu acompanyat d'un vi romà, un entrant, un plat de peix, un de carn i postres.
Receptes d'Apici
Bona part dels plats que han preparat els restauradors s'han basat en receptes extretes del llibre De re coquinaria, d'Apici, el que va ser un famós gastrònom de l'època dels emperadors August i Tiberi. «També hem llegit altres llibres en els quals s'expliquen alguns banquets i d'aquí n'hem pogut extreure alguna recepta», segons Carles Segarra, que va afegir que se'n relaten algunes «d'inversemblants», com la d'un rostit «que se servia amb ocells vius a l'interior i que sortien voltant quan s'aixecava la tapa» de la cassola.
La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, i el coordinador de les jornades Tàrraco Viva, Magí Seritjol, van felicitar ahir l'esforç dels restauradors en l'estudi de les receptes romanes i la seva implicació en les jornades. «Sense la implicació de la societat civil no existirien les jornades», va dir Rossell.