Opinió

opinió

Ajudem el Pakistan

Prop de vint milions de persones han resultat afectades greument per la devastació causada per les inundacions al Pakistan. Més enllà del drama humà, el país ha d'afrontar el repte de la reconstrucció física. Les infraestructures del país han quedat greument afectades. Set milions d'hectàrees de terra agrícola han quedat submergides. El Pakistan necessita urgentment l'ajuda internacional, però aquesta arriba lentament i no sempre de la manera més adequada. Organitzacions d'arreu del món ens hem apressat a demanar la cancel·lació el deute extern del Pakistan. Abans de les inundacions aquest deute era de 50.000 milions de dòlars, i el govern pakistanès dedicava el 2009 un terç del seu pressupost a tornar-ne els interessos. En un país amb un 60% de la població que viu sota el llindar de la pobresa, el govern dedica a pagar el deute tres vegades més del que dedica a salut. Un deute que, a més, va ser acumulat en gran part durant el règim militar del general Musharraf. El deute del Pakistan hauria de ser cancel·lat no només per la necessitat de recursos, sinó pel mateix origen il·legítim. Gran part d'aquest deute es deu l'FMI, al Banc Mundial i al Banc Asiàtic de Desenvolupament. Lluny de seguir la demanda de la societat civil i cancel·lar el deute del Pakistan, aquestes institucions han anunciat més crèdits per a la reconstrucció. Uns crèdits que, amb els interessos respectius, passaran a engrossir el pes del deute d'un país devastat.

Però per què esperem que un país com el Pakistan o Haití sigui devastat per un desastre natural per exigir la cancel·lació del seu deute? No començaria a ser hora de posar en marxa mecanismes per abordar la problemàtica del deute extern de manera definitiva? Un mecanisme que auditi la il·legitimitat dels deutes a nivell internacional, de forma justa, participativa i transparent, i que suposi la cancel·lació d'aquells deutes il·legítims o impagables no és una utopia, sinó una qüestió de simple voluntat política. Igual que no és utòpic que, en situacions d'emergència com la que viu el Pakistan, l'ajuda sigui en forma de donacions i no de més crèdits. Lamentablement, només cridem per la cancel·lació del deute i d'ajuda lliure d'interessos quan la mare naturalesa posa en evidència la vulnerabilitat extrema dels països del Sud. Ja comença a ser hora que busquem una solució definitiva al problema del deute extern.

Observatori del Deute en la Globalització www.odg.cat / [email protected]

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.