Necrològiques

CULTURA

Mor Chita Rivera, la primera actriu que va fer d’Anita a ‘West Side Story’

L’actriu va triomfar a Broadway en grans musicals i va rebre Medalla Presidencial da la Llibertat

L’actriu, cantant i ballarina Chita Rivera, una de les grans institucions de la història dels musicals a Broadway, ha mort als 91 anys, segons va confirmar la seva filla, Lisa Mordente al New York Times. Rivera va néixer a Washington el 1933 però la seva família era de Puerto Rico. Això la va ajudar a obtenir el paper de la seva vida, el que el va catapultar definitivament a la fama. El 1957 va ser escollida per interpretar un dels grans personatges de “West Side Story”, Anita, en el debut de l’obra a Broadway.

El musical de Leonard Bernestein i Stephen Sondheim, que explotava la rivalitat entre els adolescents provinents de Puerto Rico i la dels fills de treballadors blancs, va esdevenir un èxit instantani amb més de 700 representacions i va fer el salt al cinema amb la producció de Robert Wise del 1961, on un altre actriu amb els seus orígens a Puerto Rico, Rita Moreno, faria el paper d’Anita a la gran pantalla.

A partir de llavors Rivera es va consolidar com una de les grans intèrprets de musicals a Nova York amb papers en algunes de les obres més conegudes i que més temps han durat a Nova York com “Chicago”, “Kiss of the spider woman”, “Nine” o Bye bye Birdie”.

Va ser àmpliament reconeguda pels seus companys i la indústria del teatre. Entre els premis que va rebre destaquen els dos guardons Tony, considerats els Oscar del teatre, pels seus papers a “The Rink” (1983) i “Kiss of the spider woman” (1984). Va ser nominada deu vegades, més que qualsevol altre actor o actriu en grans musicals. El 2018, a més, va ser distingida amb el Tony honorífic. També va rebre la Medalla Presidencial da la Llibertat, l’honor més alt que pot rebre un civil als EUA, i el Premi Kennedy el 2002. En els dos casos va ser la primera dona d’origen llatinoamericà que els rebia.

Rivera també va participar en el cinema i la televisió. Va formar part de l’elenc que va rodar la versió del musical “Chicago” el 2002 i el 2021 va aparèixer en un altre musical, “Tick, tick... boom”, la biografia de Jonathan Larson. La seva última actuació a Broadway en un musical va ser el 2015 en una revisió de “The visit” al costat del gal·lès Roger Rees, que també es va retirar aquell i va morir poc després.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia