Política

Mas assumeix el sobiranisme en el catalanisme del futur

La conferència que farà avui proposa un projecte de doble vessant: la reivindicació nacional i ser el motor de la modernitat

Artur Mas pronuncia aquest dimarts la conferència més important que ha fet un dirigent de CiU des d’aquella que va pronunciar Jordi Pujol el gener del 1975 a ESADE, quan va apostar per passar del fer país al fer política. Pujol va fer aquell acte en un moment de canvis sense cap sigla política, i Mas també les ha suprimides a l’hora d’exposar el que vol ser una refundació del catalanisme. El president de CiU assumirà el sobiranisme com un element del catalanisme del futur, amb la nova visió que dóna el món globalitzat i interdependent. Catalunya, al seu entendre, ha de tenir un paper propi en aquest món.

Objectius aconseguits
La conferència, que ahir a la nit Mas estava acabant de perfilar, no gira al voltant del model d’Estat, ni tampoc parla obertament d’independència, encara que, a diferència del que opina Josep Antoni Duran, no l’exclou en cap moment. La tesi de Mas és que el catalanisme sorgit de la Renaixença i renovat a la transició democràtica ha complert gran part dels seus objectius, i que ara cal refundar-lo per adaptar-lo al temps de la globalització o la gran immigració.

Mas apunta en la conferència que el catalanisme té dos vessants: un és la reivindicació nacional i la identitat, i el segon que el moviment ha de tenir igualment com a prioritat ser motor de la modernitat a Catalunya. “De canvi i transformació”, diu el líder de CiU en el text.

Societat civil
Seguint el concepte de Casa Gran del Catalanisme, tal com va avançar l’AVUI al palau de congressos no hi haurà cap sigla de CDC ni de CiU. La fila zero tampoc estarà ocupada per la direcció nacionalista, sinó per representants de la societat civil a la qual Mas vol donar tot el protagonisme. Han confirmat la seva assistència a l’acte totes les plataformes sobiranistes i també ERC, que estarà representada per Marina Llansana i Heribert Barrera. Per part del Cercle d’Estudis Sobiranistes hi aniran Alfons López Tena i Hèctor López Bofill, que també representarà Esquerra Independentista. També hi serà la Plataforma pel Dret a Decidir, que convoca la manifestació de l’1 de desembre, i la Plataforma per la Sobirania, a banda de representants d’entitats econòmiques, culturals i cíviques. PSC i ICV han declinat l’assistència, i el PP no ha estat convidat.

Mas també ha previst una fila per a autors de blogs a Internet, amb els quals es reunirà dijous a la tarda.

Consulteu el text íntegre de la conferència
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.