Política

Corbacho, el desitjat ... pels rivals del PSC

Tots els partits veuen el fitxatge del ministre de Treball per a les llistes de Montilla com un blanc per atacar durant la campanya

ERC assegura que espantarà els votants catalanistes dels socialistes

CiU, PP i ICV-EUiA volen explotar el fiasco de la reforma laboral i l'increment de l'atur

La decisió de tornar a portar Celestino Corbacho cap a Catalunya perquè formi part de la llista electoral de José Montilla ha estat una notícia ben rebuda. Ho celebren els socialistes del Baix Llobregat, que creuen que amb aquest esquer salvaran el vot que podien perdre, almenys a la seva zona. I ho celebren els rivals del PSC, que veuen en el ministre de Treball un blanc per atacar durant la campanya electoral. De fet, ja ho han començat a fer avui mateix i per dos flancs: l'econòmic i el nacional.

ERC s'ha decantat immediatament per explotar el catalanisme nul de l'exalcalde de l'Hospitalet de Llobregat. Tant el president del partit, Joan Puigcercós, com el secretari general, Joan Ridao, han llançat una crida: "Ens oferim a totes aquelles persones catalanistes i d'esquerres que volen que les decisions que impliquin el país es prenguin des de Catalunya i sense cap lligam a Madrid".

I Ridao ha qualificat la novetat de "bona notícia per a ERC". "Aquest canvi d'orientació del PSC cap a sectors no tan catalanistes" farà que molts federalistes descontents amb els socialistes catalans busquin a la formació republicana "l'esquerra catalanista que el PSC deixa d'ocupar".

Els republicans, però, tampoc han deixat escapar l'altra gran argument que veuen contra Corbacho. "Serà recordat com el ministre de l'atur", ha afegit Ridao.

Artur Mas també ha relacionat Corbacho amb "el lideratge de l'atur a Europa i al món desenvolupat", i amb l'enfrontament amb els sindicats per la reforma laboral. La seva conclusió és que, en realitat, el fitxatge no serà "gaire atractiu" si el PSC vol garantir-se els vots de les classes populars. Tanmateix, conclou que un sol nom no fa canviar res. "Tal com estan les coses, les ganes de canvi són tan grans que no depèn de les incorporacions a les llistes, encara que siguin de ministres", ha advertit.

Les xifres de l'atur han estat també l'argument del PP, un partit que podria competir amb els socialistes en moltes àrees del cinturó de Barcelona. La lluita és aferrissada, per exemple, a Badalona. I la incorporació de Corbacho els pot fer mal. Tanmateix, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, s'ha aferrat també a l'argument que l'exalcalde de l'Hospitalet és "el ministre de l'atur" i ha posat en dubte que sigui un esquer a l'àrea metropolitana, on hi ha moltes àrees castigades per l'atur.

Per ICV i EUiA, la clau és culpar Corbacho de la reforma laboral, que ha provocat una vaga general que es farà un parell de mesos abans de les eleccions. El secretari general dels ecosocialistes, Joan Herrera, ha anunciat que la sortida de Corbacho "per la porta del darrere" és la prova del "fracàs de la política econòmica de Zapatero".

I el seu soci electoral, Jordi Miralles, d'EUiA, ha vaticinat que l'exalcalde de l'Hospitalet serà "el candidat de la reforma laboral". I ha reclamat els vots dels treballadors per a ICV-EUiA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.