Política

Un fort terratrèmol de 7,2 graus colpeja l'est de Turquia

Les autoritats calculen que almenys hi ha mil persones sepultades sota la runa

S'ensorren més de 40 edificis

Un fort terratrèmol va sacsejar ahir el sud-est de Turquia i les últimes informacions elevaven fins a 1.000 el nombre de persones que hi haurien quedat sepultades. De moment, s'han comptabilitzat 85 morts i centenars de ferits. Els equips d'emergència lluitaven per rescatar la gent dels edificis que es van ensorrar. “Hem sentit plors i queixes de sota les runes. Ara esperem que arribin per ajudar-nos”, explicava Halil Çelik, un jove que vivia al centre de la ciutat.

El pànic es va apoderar dels habitants de la ciutat de Van –la més gran de la zona; hi viuen més de mig milió de persones i se situa molt a la vora de la frontera amb l'Iran–, que fugien amb cotxe cap a zones més segures i que en algun moment van dificultar l'arribada de les ambulàncies. El sisme va registrar 7,2 graus en l'escala de Richter, però el fet que l'epicentre es registrés a només cinc quilòmetres de profunditat va provocar que el moviment tingués “la força d'un terratrèmol de vuit o nou graus”, segons els primers càlculs del centre sismològic Kandilli de la Universitat del Bòsfor d'Istanbul. També es calcula que entre 1.000 i 4.000 edificis podrien presentar danys irreversibles. Turquia és un país acostumat a forts terratrèmols. La seva superfície descansa sobre dues plaques tectòniques, i a aquest fenomen natural s'afegeix que els seus edificis no estan preparats.

El viceprimer ministre, Besir Atalay, en declaracions a la premsa turca, va explicar que, segons les dades oficials, deu edificis es van desplomar a la capital provincial de Van –on viuen gairebé mig milió de persones– i entre 25 i 30 a la localitat d'Ercis, entre els quals una residència d'estudiants. Atalay va reconèixer que no disposen d'informació fiable sobre la situació dels pobles de la zona a causa de les dificultats d'accés que presenta. A més, no hi ha subministrament elèctric, s'ha tallat l'aigua i les línies telefòniques van estar col·lapsades durant tot el dia d'ahir. Per la seva banda, el primer ministre israelià, Ehud Barak, va oferir ajuda a Turquia tot i la greu crisi diplomàtica que enfronta els dos països. La Unió Europea també va fer arribar la seva solidaritat a través del president del Consell Europeu, Herman van Rompuy.

LA XIFRA

5
quilòmetres
és la profunditat a què es va registrar l'epicentre del terratrèmol que ha sacsejat la ciutat de Van.

LA DATA

19.05.11
Es va produir
l'últim terratrèmol (5,9 graus) a Turquia. Va causar tres morts a l'oest del país.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.