Política

La policia relaciona el cas Gürtel amb els papers de Bárcenas

El jutge del cas Gürtel assumeix la investigació sobre la suposada comptabilitat B al PP

Ruz veu tres coincidències entre els dos casos de corrupció política que afecten el Partit Popular

El jutge del cas Gürtel a l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, ha assumit aquest dijous la investigació dels anomenats papers de Bárcenas sobre una suposada comptabilitat B al PP, ja que entén que els dos casos estan relacionats amb aquesta causa de presumpta corrupció.

En una resolució, el jutge ha comunicat a la Fiscalia Anticorrupció que ha obert una peça separada en el cas Gürtel, anomenada “Informe UDEF-Bla”, davant l'aparició de diverses coincidències entre els documents publicats per El País que reflectien una comptabilitat paral·lela al PP i els fets que Ruz ha investigats a l'Audiència Nacional. En concret, aquestes coincidències afectarien Pablo Crespo, número dos de Francisco Correa en la trama Gürtel, i el constructor Alfonso García Pozuelo, tots dos imputats en la causa.

El jutge identifica, basant-se en un informe policial, fins a tres coincidències de dates, identitats i quantitats entre la suposada comptabilitat B del PP i diverses anotacions de moviments de diners de la trama Gürtel. Així, assenyala coincidències de moviments de diners entre les fotocòpies atribuïdes a l'extresorer del PP i la documentació de Gürtel, que relaciona amb pagaments de campanyes electorals del PP a Galícia.

La primera connexió que ha trobat la policia és una entrada de fons al PP per import de 21 milions de pessetes (126.212 euros) que reflecteixen els papers manuscrits amb data 5 de maig de 1999 sota el concepte “P . Crespo”. La Policia relaciona aquesta anotació amb documentació intervinguda a la trama Gürtel, qualificada com a “B” o “Relació lliuraments sense rebut”, en les quals figura la mateixa data, el mateix import i en la qual consta com a creditor “seu nacional” i com a concepte “pagament deutes pendents”.

Els agents de la Policia detallen que aquests papers es van intervenir a la xarxa mafiosa el 2009 en una caixa de seguretat del Banc de Santander de Pontevedra, el titular era Crespo (en aquell moment secretari de Comunicació del PP gallec) i que es corresponia a despeses realitzades pel PP de Galícia entre abril de 1996 i setembre de 1999.

L' anàlisi d'aquesta documentació, recull el jutge en l'acte, va establir l'existència d'un doble sistema de facturació dels actes del PP durant les campanyes electorals de 1997 i 1999 a Galícia.

La segona coincidència es remunta a diverses entrades de fons incloses en els papers de Bárcenas al gener, juliol i novembre de 2000 sota el concepte “Alfons G ª Pozuelo” i “Alfonso G ª POZ” per imports de 5, 2 i 5 milions de pessetes, respectivament.

Ruz detalla que la Policia considera “compatibles” aquests 12 milions de pessetes (72.121 euros), que suposadament va ingressar al PP l'expresident de la societat Constructora Hispànica, “amb els ingressos anotats en la comptabilitat B de Correa corresponents a les eleccions gallegues”.

La Policia estableix una connexió entre aquests 12 milions de pessetes i la documentació intervinguda al comptable de la trama, José Luis Izquierdo, i la relaciona amb les campanyes electorals celebrades a Galícia entre abril i octubre de 1999.

La tercera connexió es basa en l'apunt que figura en els manuscrits de Bárcenas amb data 4 de desembre de 2003 en el qual consta un lliurament de García Pozuelo al PP per 60.000 euros. Aquest lliurament es va produir una setmana després que el constructor donés, suposadament en concepte de comissions per adjudicació de contractes públics, 600.000 euros a la trama Gürtel que es van repartir “entre diferents partícips”. García Pozuelo es va dur en el mateix acte, suposadament, 60.000 euros en un sobre.

Davant d'aquestes evidències, Ruz considera que s'ha evidenciat la connexió entre els manuscrits i Gürtel, i que s'ha constatat que hi ha “elements subjectius, objectius i de coincidència temporal suficients i rellevants presents en els fets objecte de la investigació ”.

Aquests fets, afegeix, “adquireixen major rellevància” després de la declaració prestada per Bárcenas a Ruz el passat 25 de febrer, quan l'extresorer va detallar que havia portat un compte amb les donacions i lliuraments dels diners del PP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.