Política

El Parlament n'estudia la recusació

ERC anuncia “accions contundents”, i ICV i el PSC demanen la dimissió i la inhabilitació del president del Constitucional

Els partits catalans es van expressar ahir amb preocupació i indignació per la militància política del president del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos. La majoria van coincidir a assenyalar que es tracta d'un fet molt greu que requereix les explicacions del magistrat en seu parlamentària. Ahir al matí, en conèixer la notícia, els serveis jurídics del Parlament també revisaven i analitzaven les bases legals per si hi ha la possibilitat de demanar la recusació de Pérez de los Cobos. El tràmit es podria plantejar en la reunió de la mesa del Parlament, que se celebra dimarts vinent.

La Declaració de Sobirania, aprovada pel Parlament el 23 de gener, està suspesa pel TC en espera que el mateix tribunal dicti una resolució sobre la impugnació presentada per l'advocat de l'Estat en representació del govern del PP. En cas que prosperés la recusació, aquesta se centraria en la declaració aprovada pel Parlament el mes de gener.

El que ja ha iniciat els tràmits per presentar una recusació formal és el grup d'ERC al Congrés dels Diputats.

Sense crèdit

“L'Estat és la riota, el ridícul i la vergonya d'Europa”, va etzibar directament el president del grup, Alfred Bosch. “La majoria de les coses que s'estan dirimint al TC tenen a veure amb una o altra posició política i són intents d'empara a abusos del govern del PP”, explicava el republicà. “No s'entén per dret a llei, per lògica i per sentit comú”, hi afegia. Des del PSC també es qualificava la notícia de “fet molt greu” i es considerava del tot incompatible la militància política amb ser magistrat i encara més quan se n'és el president. “El TC hauria de ser tan rigorós com altres vegades quan s'ha recusat un magistrat per haver opinat sobre l'Estatut”, manifestava el portaveu, Jaume Collboni, segons el qual el principal problema és “la manca de credibilitat” que aquest cas comporta per al TC.

Dimissió directa. Pel diputat d'ICV Joan Mena, hi hagi o no recusació, Pérez de los Cobos hauria de “dimitir d'immediat”. “Està desacreditat i desautoritzat, fins ara teníem la sensació que era un instrument polític, ara sabem que està afiliat”, hi va afegir.

LES FRASES

L'Estat és la riota, el ridícul i la vergonya d'Europa
Alfred Bosch
president d'ERc al congrés
Pot ser que hi hagi interpretacions en dret a llei, però políticament és incompatible
Jaume Collboni
portaveu del psc
Hauria de dimitir d'immediat, està desacreditat i desautoritzat
Joan Mena
portaveu adjunt d'icv al parlament

CiU demana explicacions

CiU es va limitar ahir a demanar explicacions al president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, per la seva militància al PP quan ja era magistrat d'aquest òrgan, concretament del 2008 al 2011. La reclamació va venir primer del vicepresident quart del Congrés i diputat de CiU, Jordi Jané, que insistia que el magistrat havia d'aclarir si va simultaniejar el seu càrrec amb la militància al PP. “Si fos d'aquesta manera, hauria incomplert la llei”, hi afegia. De la mateixa manera es va pronunciar més tard el president de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. El dirigent és del parer que la coincidència de militància i càrrec és incompatible per la naturalesa dels temes que ha de dirimir el TC. Pérez Cobos ja va confirmar ahir mateix la seva militància al PP mentre era magistrat –va ser nomenat el 2010–. L'alt tribunal, però, considera compatibles les dues funcions. El PP català no va fer declaracions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.