Política

Espanya, sense dret de vet

La UE deixa l'Estat espanyol fora de la negociació amb Kosova

Per impedir el boicot espanyol, per primer cop els Vint-i-vuit no hauran de ratificar l'acord d'associació

Ni Catalunya és Kosova (ni s'hi assembla!), ni l'exprovíncia sèrbia és a prop d'adherir-se a la Unió Europea. Però l'acord d'associació i estabilització que Brussel·les negocia amb Pristina pot marcar un abans i un després en les regles de joc del club: per primer cop, l'Estat espanyol no tindrà dret de vet.

Per evitar que la diplomàcia espanyola posi problemes o, directament, boicotegi l'acostament de Kosova, que encara es nega a reconèixer, no es demanarà als Vint-i-vuit que ratifiquin l'acord. Precisament és en aquesta fins ara sacrosanta norma de la unanimitat i en el dret de vet que Espanya basa les seves amenaces d'expulsar la Catalunya independent de la UE.

Kosova només és candidata a ser candidata, tot just pica a la porta d'una sala d'espera on molts d'altres fan cua: la mateixa Sèrbia, Montenegro, Macedònia, Islàndia i Turquia (que s'hi quedarà per sempre). Però ni tan sols no hi entra, encara. Amb aquest acord d'associació, que s'ha començat a negociar aquesta setmana i s'hauria d'aprovar la primavera que ve, la UE vol encoratjar Pristina a fer els deures, emprendre reformes clau i normalitzar les seves relacions amb Belgrad. La pastanaga consisteix a oferir-li poder participar en una àrea de lliure intercanvi de béns, serveis i capitals. Bòsnia i Hercegovina, per exemple, en va signar un el 2008.

La particularitat amb Kosova és que, per primera vegada, els governs dels Vint-i-vuit no participaran en la negociació ni hauran de ratificar l'acord perquè entri en vigor. Aquest cop el signarà directament la mateixa UE, com a entitat legal, una fórmula mai encara utilitzada que permet el nou Tractat de Lisboa i que impedirà que l'Estat espanyol el pugui vetar. “A més, se li estalviarà el mal tràngol de posar un cop més en evidència el seu aïllament internacional per la negativa de reconèixer la independència de Kosova, gairebé sis anys després”, expliquen fonts de l'executiu comunitari. El Congrés dels Diputats es trobaria en la situació kafkiana d'haver de votar la ratificació d'un acord amb un estat que, segons l'Estat, no existeix.

Per no trepitjar competències estatals i esquivar el vet espanyol, l'acord amb Kosova serà més reduït que els signats fins ara per la UE i només inclourà competències comunitàries. En les negociacions a Brussel·les,
la diplomàcia espanyola (mani Rajoy o Zapatero) no amaga que el seu boicot a Pristina és per no donar idees als catalans. “Som incompatibles amb qualsevol declaració, conclusió o afirmació que suposi la consagració i el reconeixement de la declaració unilateral d'independència”, ha advertit als seus homòlegs José Manuel García-Margallo, per barrar el pas a aquest acord d'associació, fins ara.

LA DATA

2008
Bòsnia
va signar la partici-pació en una àrea de lliure intercanvi de béns i serveis, com ara Kosova.
Les claus

Les grans potències l'abandonen

A. S

Grècia, Xipre, Eslovàquia i Romania eren les quatre grans potències que fins ara feien costat a Espanya en la seva croada contra el reconeixement de Kosova. Però
s'ho estan repensant, fartes de fer el ridícul després que fins i tot Sèrbia hagi reconegut, implícitament, la independència de la seva exprovíncia.

Normalitzar relacions

Els governs d'aquests qua-
tre estats membres ja estan normalitzant les seves relacions amb Pristina, cedint a les pressions de la resta de socis,
i el reconeixement oficial és qüestió de pocs mesos i deixarà la diplomàcia espanyola sola. Bucarest fins i tot ha liberalitzat ja els visats i reconeix els passaports dels ciutadans kosovars.

Primera pedra

L'acord d'associació i estabilització representa
“la primera pedra per al
procés d'integració de
Kosova a Europa”, celebra l'eurocomissari d'Ampliació, Stefan Füle. En l'acord que
els primers ministres serbi i kosovar, Iciva Dacic i Hashim Thaçi, van signar a Brussel·les el 19 d'abril passat es preveu que es doni autonomia a la majoria sèrbia del nord de Kosova, a canvi que aquesta comunitat reconegui l'autori-
tat del govern de Pristina i desmantelli les estructures de poder paral·leles existents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.