Política

CDC projecta l'estat català com a motor de la UE

FUTUR Convergència confia en el potencial econòmic de la Catalunya independent en la ponència de la convenció nacional TRIBUTS Propugna una rebaixa de la pressió fiscal i que la hisenda pròpia incentivi la reducció del frau

CDC imagina l'estat català com a motor econòmic de la Unió Europea. El partit d'Artur Mas dedica la convenció nacional d'aquest cap de setmana a definir el seu projecte per al nou país independent. En el capítol econòmic del que serà l'aportació del partit al llibre blanc català, Convergència defensa que l'estat català ha de consolidar la seva posició com a regió econòmica capdavantera al continent i escalar posicions en competitivitat, sostenibilitat, dinamisme i innovació. De motor d'Espanya a motor d'Europa: un trànsit que complementa amb una política fiscal que rebaixi la pressió actual, un canvi de model per superar la crisi i una hisenda pròpia que gestioni tots els impostos, lluiti “amb més eficiència” contra el frau fiscal i fomenti el “compliment voluntari” de les obligacions tributàries.

En la ponència que es debatrà en la convenció, CDC constata que la hisenda pròpia és “l'estructura d'estat per excel·lència” i planteja una nova fiscalitat que actualitza el tradicional programa tributari convergent al projecte independentista. El partit advoca per “alleugerar part de la càrrega tributària” que suporten les empreses: la moderació fiscal. Argumenta que l'augment dels impostos redueix el consum, desincentiva l'activitat econòmica, incentiva l'economia submergida i el frau fiscal. El document carrega contra el disseny de la política fiscal espanyola perquè ha fet que “Catalunya suporti alguns dels tributs més alts d'Europa i de l'OCDE”. Per contra, planteja una rebaixa de la pressió fiscal sobre les classes mitjanes i la implantació de “tributs més justos, equitatius i redistributius per lluitar contra les desigualtats”. Això inclou també una reducció dels llindars en la renda i societats i una aplicació general de tipus “més baixos” per “aconseguir que pagui tothom”. A més, afegeix que les multinacionals han de pagar per les rendes que obtenen a Catalunya i que la hisenda catalana ha de contribuir a la reducció del frau amb la transparència.

Un cop desfeta la bombolla immobiliària, CDC propugna un canvi de model que promogui el progrés social i millori la qualitat de vida de la ciutadania, amb una economia que se centri tant en la creació com en la distribució de la riquesa. La ponència també es fixa la plena ocupació com a objectiu. “La creació d'ocupació ha de ser la primera de les prioritats de l'economia catalana”, diu. A més, defensa l'aprofundiment en la internacionalització de les empreses. De fet, espera que la Catalunya independent no només es mantingui dins de la UE sinó que integri els principals organismes internacionals, com ara l'Organització Mundial del Comerç. CDC preveu que l'aeroport del Prat es converteixi en un hub internacional i que l'estat català garanteixi el corredor mediterrani i endegui plans hidrològics que respectin els cabals ecològics i l'ús “racional” dels recursos hídrics.

Amb la independència, Catalunya convertirà l'aeroport de Barcelona en <hub> intercontinental
Com a membre de la Unió Europea, [Catalunya] haurà d'adherir-se a l'Organització Mundial del Comerç
Que el sistema portuari constitueixi la via d'entrada i sortida de mercaderies més important del sud d'Europa
Aspirem [...] a un model econòmic que promogui el progrés social i la millora de la qualitat de vida dels ciutadans

Debat i esmenes fins a l'estiu

CDC va apostar per l'estat propi en el congrés de Reus del 2012. Per primera vegada el partit assumia la independència com a objectiu polític sense anomenar-la. Amb menys tabús lèxics que aleshores, el partit debat ara com ha de ser l'estat català. El senador convergent Josep Lluís Cleries ha capitanejat durant els últims mesos un procés de debat intern que culminarà aquest cap de setmana en la convenció nacional, batejada amb el títol ‘Compromesos amb les persones!' En sortirà un document marc que se sotmetrà a un període d'esmenes de les sectorials del partit, les federacions territorials i la militància. L'executiva aprovarà després una última versió del text que serà ratificada en un consell nacional abans de l'estiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia