Política

L'Estat demana al TC que freni la comissió de control

Nova ofensiva de l'executiu espanyol per aturar el 9-N adduint que l'alt tribunal ha suspès tots els preparatius

Torres-Dulce adverteix que la fiscalia general actuarà quan es detecti un delicte

L'executiu de Mariano Rajoy ha reactivat el front judicial per intentar aturar qualsevol moviment encaminat a garantir la celebració de la consulta, i ahir mateix l'Advocacia de l'Estat tornava al Tribunal Constitucional (TC) per reclamar-li que desmantelli la comissió de control que ha de vetllar pel desenvolupament del 9-N. En paral·lel, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, alertava ahir que la seva institució està preparada per si es produeix “un fet delictiu” afegint-hi que s'actuarà, “sense cap mena de dubte“, sobre “qualsevol persona” que es consideri que se salta la llei.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ja havia recordat divendres passat que la fiscalia es mantenia vigilant davant qualsevol hipotètic incompliment de la suspensió decretada pel TC, si bé no va voler avançar que ara per ara s'estigui davant d'un delicte de desobediència o de prevaricació. Ahir, però, Torres-Dulce, durant el lliurament al Congrés de la memòria de l'òrgan que dirigeix, va afegir que la fiscalia examina “amb cura” tots els actes des del pronunciament de l'alt tribunal.

Anul·lar l'òrgan

En aquella mateixa intervenció la número dos de La Moncloa també va deixar constància dels preparatius de l'Advocacia de l'Estat per impugnar l'òrgan de control electoral constituït arran d'un decret firmat divendres passat pel president de la Generalitat, Artur Mas, adduint que el nomenament se circumscriu a una llei de consultes que l'Estat considera temporalment anul·lada. Ahir, doncs, l'executiu del PP va materialitzar la demanda, que s'afegeix a les ja presentada contra la norma catalana i el decret del 9-N.

A partir d'avui i fins dijous, el Constitucional té previst celebrar un ple ordinari en el qual algunes fonts indiquen que es començarà a discutir sobre la petició del Parlament i de la Generalitat perquè s'aixequi la suspensió, atès que la institució no va voler celebrar un ple extraordinari per resoldre-ho amb la mateixa celeritat amb què va actuar quan li va arribar la impugnació de Rajoy.

Així, sobre la nova petició de l'Estat per eliminar la comissió de control, caldrà que primer s'informi a la part catalana per tal que també puguin presentar les seves al·legacions. Aquestes qüestions, juntament amb la recusació plantejada contra el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, i contra el ponent de la futura resolució, Pedro González-Trevijano, faran molt difícil que aquesta setmana es produeixi algun avenç pel que fa, si més no, a les reclamacions de la Generalitat perquè s'aixequi la suspensió. Per la mateixa raó, fonts judicials pràcticament descarten la possibilitat que hi pugui haver una sentència abans del 9-N, encara que des del PP s'hagi indicat la possibilitat que s'accelerin els treballs al TC.

Mentrestant, la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, clamava ahir contra “l'atac” de Mas i
instava el seu partit a
“no callar” ni mostrar-se “impassible” davant l'intent de les formacions catalanes de “trencar la unitat d'Espanya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia