Política

Aferrats al 9-N

Ja són 331 els ajuntaments que han designat un coordinador i 220 els que han proposat seus electorals

El govern i els partits es podrien reunir avui

Quan tot just falta un mes per al 9-N, l'executiu de Mas i els partits que donen suport a la consulta es podrien retrobar avui per analitzar el desplegament, les condicions i l'estat de compliment en què es troba el decret 129/2014.

La feina dels responsables polítics s'ha intensificat aquesta setmana amb contactes privats després de la cimera que van fer divendres passat i que va permetre tornar a posar fil a l'agulla en els aspectes més essencials que han de facilitar, no sense obstacles, el desplegament de la consulta i la votació el dia 9 amb els marges que els permet la llei.

La prudència i el silenci pel que fa a les decisions polítiques continuen estant a l'ordre del dia. Qualsevol moviment és observat amb lupa per l'Estat. El govern ja va impugnar dilluns la comissió de control, tot i que el decret que l'aixopluga inclou una clàusula de salvaguarda que en supedita l'entrada en vigor “als efectes de la vigència corresponent”. I mentre no hi hagi resolució del TC, es va treballant per tenir enllestit el terreny de joc del 9-N.

Ahir al vespre, però, continuava l'hermetisme sobre la reunió, malgrat que havia estat confirmada a aquest diari al llarg del dia per diverses fonts. Si finalment es du a terme, entre les xifres que els responsables polítics es trobaran sobre la taula hi ha les que fan referència al registre d'estrangers, així com el nombre d'ajuntaments que han decidit col·laborar en el 9-N aportant col·legis electorals o bé nomenant el coordinador que haurà de supervisar la votació al municipi.

Afluència d'estrangers

Un dels punts en actiu és el Palau Robert. Al llarg d'aquesta setmana, el centre ha anat rebent les sol·licituds d'estrangers que volen participar en la votació. A hores d'ara la xifra a tot Catalunya arriba als 2.739, segons les últimes dades facilitades pel Departament de Governació ahir a la tarda. L'executiu ha flexibilitzat els terminis que consten en el calendari electoral per tal de poder fer efectiva la consulta i esquivar el vet de l'Estat. Per tant, aquesta xifra podria augmentar en els dies vinents.

A més a més, també ha habilitat, gràcies a un segon decret signat dimarts passat pel president, Artur Mas, les comissions de seguiment que es distribueixen pel territori. La col·laboració arreu del país s'ha anat concretant amb la xifra de 331 municipis que, segons el Departament de Governació, ja els han fet arribar la designació del coordinador de la consulta. Aquest càrrec ha de recaure en un funcionari de la corporació local o d'altres administracions, segons recull el decret 129/2014.

El suport municipal també es deixa entreveure amb els 220 ajuntaments que ja han enviat a la Generalitat la proposta de col·legis electorals i meses de consulta. Totes aquestes xifres podrien variar en els dies vinents d'acord amb la flexibilització del calendari electoral amb el qual treballa el govern per tenir-ho tot enllestit.

Mentre es treballa a porta tancada, també es van succeint les declaracions entre els dirigents de la consulta. Tots ells continuaven ahir aferrats al 9-N. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va tornar a assegurar que l'únic pla sobre el qual treballen és la celebració d'una consulta amb totes les garanties legals el 9 de novembre. El secretari general d'ICV, Josep Vendrell, no va voler amagar les “enormes dificultats” que assegura que té la celebració del 9-N amb els termes pactats “per culpa del PP, amb el suport del PSOE”. “L'assetjament jurídic situa la consulta en greus dificultats, i més a mesura que els dies van passant. Però el nostre compromís es manté”, assegurava l'ecosocialista. ERC continua sense voler sentir a parlar de res que no sigui la consulta tal com està prevista per al 9-N. El vicesecretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, considera que encara hi ha “marge de maniobra” per fer una consulta amb garanties democràtiques. “Aquesta és la nostra màxima preocupació”, va insistir el republicà.

LES XIFRES

2.739
estrangers
ja han sol·licitat formar part de la llista de votants del 9-N. El període per inscriure's continua obert.
30
dies
falten per arribar al 9-N. De moment, es continua treballant en el desplegament de la consulta.

Catalá, obert a tocar la Constitució

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, considera que una reforma de la Constitució no hauria de generar necessàriament una “tensió extraordinària” si és fruit de la “reflexió serena” i del consens de les forces polítiques.  Catalá no ha tancat la porta al diàleg per “analitzar” qualsevol qüestió que requereixi “alguna adaptació” de la Carta Magna, recull EFE. A Catalá li han preguntat sobre aquesta qüestió després que el juny passat, abans de dirigir el Ministeri de Justícia, afirmés que era partidari de fer ajustos en la Constitució per reconèixer “la singularitat catalana”, segons va dir en una entrevista a l'Associació del Cos Superior d'Administradors Civils de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia