Els locutoris de Tarragona tindran prohibida la venda d'aliments i begudes
És un dels punts de l'ordenança que també estableix que estiguin oberts fins a les onze de la nit
El consistori tarragoní fa temps que treballa en la confecció d'una ordenança que posi ordre i alhora fixi un criteri per als establiments de serveis telefònics, més coneguts com a locutoris, que en els darrers anys han proliferat sobretot als barris i a la Part Baixa. «Ho separarem per raons de salut», va explicar el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, Sergi de los Rios, que va recordar que «s'han vist casos extrems de locutori amb servei de carnisseria en alguns indrets de Torreforta». Per això, un dels punts principals és la prohibició de la venda d'aliments i de begudes; una pràctica que s'havia estès de manera exponencial sense cap impunitat. En l'esborrany de l'ordenança que l'equip de govern ja ha elaborat s'indica: «Es prohibeix expressament la venda de qualsevol producte, especialment alimentari, i begudes, així com la seva consumició. Tampoc hi pot haver màquines expenedores.»
Fruit d'un buit legal
De los Rios va voler aclarir per què fins ara estaven permesos aquests usos: «Hi havia un buit legal, i per això hem volgut ser contundents.» L'ordenança estableix que el servei de telefonia «és incompatible amb qualsevol altra activitat, amb l'excepció d'aquelles activitats vinculades a les noves tecnologies de la informació i la comunicació».
També fixa límits en l'horari de funcionament, atès que molts ofereixen servei des de primeríssima hora del matí fins a altes hores de la matinada, amb independència del dia de la setmana. Ara, l'horari queda limitat entre les sis del matí i les onze de la nit, tot i que es podrien modificar per «causes que sempre estiguin justificades.» A més, fora d'aquest horari, quedarà totalment prohibida l'entrada de cap client.
Infraccions i sancions
L'incompliment dels preceptes de l'ordenança es regirà per l'establert en l'ordenança general de convivència ciutadana, segons la qual existeixen infraccions molt greus –realitzar activitats sense cap llicència–, greus –com ara el mal estat de conservació de les instal·lacions o l'obertura en un dia no autoritzat– i lleus. L'equip de govern tarragoní espera el vistiplau de l'oposició i dels serveis jurídics –necessari per saber si tot s'ajusta a la legalitat– per tal d'accelerar el procediment i que l'ordenança s'aprovi en el ple del mes que ve. Un cop passi això, caldrà que es publiqui en el Butlletí Oficial de la Província i quinze dies després ja serà vigent. En aquest aspecte, els establiments que hagin d'adaptar-se als nous requisits disposaran d'un termini de sis mesos per fer-ho.