cultura

Un xalet de Masó de Sant Feliu, víctima de la degradació

La finca és de propietat privada i els veïns de la urbanització en què es troba la fan servir de local social durant l'estiu

El Departament de Política Territorial s'ha compromès a invertir-hi 300.000 euros

Una de les joies de l'univers de l'arquitecte Rafael Masó, la Casa Casas, situada a Sant Feliu de Guíxols, està en un estat d'abandonament des de fa anys. La Casa Casas, que es va construir entre el 1914 i el 1916, és de titularitat privada, forma part de la urbanització en què es troba, Urcatusa, i els centenars de veïns que en formen part en són els propietaris. Tot i això, està inclosa dins el catàleg municipal com a bé cultural que s'ha de protegir. Però l'estat d'abandó de la Casa Casas no és una novetat d'ara. L'Ajuntament ja va buscar fa més de dos anys una cessió perquè fos el consistori qui la utilitzés. La temporalitat de l'estada dels veïns –és una zona de segones residències– va dificultar molt reunir-los. “Se'ls va arribar a convocar”, va dir l'anterior alcalde, Pere Albó, “però al setembre marxen i l'any següent s'han de començar les negociacions un altre cop”. Això i un canvi de president de la comunitat de veïns van alentir molt el procés, que va quedar estroncat. Segons Pere Albó, l'Ajuntament hauria guanyat un espai nou per a fer-hi activitats. La casa és també el local social de la junta del Club Montclar i no tothom estava d'acord a cedir la propietat de la casa, ja que és el lloc de reunió dels seus veïns.

Diners del DPTOP

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, afirma que el seu departament pot invertir 300.000 euros per a la seva restauració. Però el fet que la finca sigui de titularitat privada ho impedeix. Segons el conseller, “cal trobar alguna fórmula de titularitat pública perquè la Generalitat pugui aportar-hi la subvenció”. Per Nadal, la subvenció serà possible si es fan els passos perquè la Generalitat tingui dret sobre aquest sòl, encara que després cediria l'ús de la casa a favor de la propietat actual. L'oferta de la conselleria és fer que la comunitat de veïns renunciï a la propietat del sòl amb la garantia que sempre serà equipament i, en cap cas, perdria el dret d'ús de la instal·lació. Joaquim Nadal recorda que fa dos anys ja va fer la proposta a l'Ajuntament, llavors encapçalat per Pere Albó.

Rentar-li la cara

La inversió per part de la Generalitat permetria recuperar l'habitatge, que té elements de la façana bastant malmesos, com les rajoles característiques de la seva època o les finestres, algunes sense vidres. Fins que el conseller Nadal no ha anunciat aquesta possibilitat d'ajut, la casa ha continuat en l'oblit. De fet, al govern actual de Sant Feliu tampoc no li consta que ningú s'hagi manifestat respecte a l'estat de la casa. L'alcalde, Carles Motas, explicava ahir que l'Ajuntament col·laborarà en el que faci falta si la Generalitat hi contribueix: “Només m'ha de dir el dia que vol venir i convocaré els veïns”. Però l'alcalde també hi va afegir: “Ara mateix, no sé si és una prioritat”.

La Casa Casas forma part del llegat de l'arquitecte modernista Rafael Masó a la Costa Brava. Construïda entre el 1914 i el 1916, i situada a la urbanització Urcatusa, entre la platja de Sant Pol i el nucli de Sant Feliu, va ser construïda per ser l'habitatge familiar de l'industrial Joan Casas. Consta de planta baixa, pis, planta subterrània i golfes i s'hi pot veure una bona mostra de ceràmica, tant a la façana com a l'interior. De fet, si se'n volgués fer la restauració, de les peces de ceràmica es poden trobar els motlles per fer-la al Museu de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà, ja que aquestes peces van sortir de l'obrador de La Gabarra, d'aquesta localitat.

300.000
euros
són els que el DPTOP està en disposició d'invertir-hi per restaurar-la.

Cumella parla sobre Masó i la ceràmica

El ceramista Antoni Cumella, autor de la rèplica de la ceràmica original de la Farinera Teixidor, va oferir ahir al Col·legi d'Arquitectes una conferència al voltant del tractament ceràmic de Masó en casos concrets com la mateixa Farinera o la Casa Casas.

Visites guiades a la Farinera

Dins les activitats organitzades per la Fundació Rafael Masó, la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i el diari El Punt amb motiu del centenari de la Farinera Teixidor, s'han organitzat tres visites guiades al singular edifici (situat al número 42 del carrer Santa Eugènia), a càrrec de l'arquitecte Arcadi Pla i Masmiquel, autor de la darrera remodelació; el director de la Fundació Rafael Masó, Jordi Falgàs, i el periodista d'El Punt Salvador Garcia-Arbós. Concretament, les visites guiades es faran a les 10 del matí, els dissabtes 27 de novembre i 4 i 11 de desembre. Les places són forçosament limitades i, per tant, és imprescindible fer la reserva abans del 25 de novembre al telèfon 972 18 64 24 o bé per l correu electrònic a [email protected]. Paral·lelament, encara es pot visitar fins al 8 de gener l'exposició 100 anys de la Farinera Teixidor. Un somni de Masó i Jujol a Girona, que té lloc al Col·legi d'Arquitectes de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.