Societat

Barcelona

Aixecaran un monument als castellers de 30 metres

L'escultor Antoni Llena ha projectat una peça d'arquitectura voladissa

S'instal·larà a la plaça Sant Miquel

La fragilitat i la força dels castells són les dues característiques que l'escultor Antoni Llena ha volgut extrapolar a l'escultura amb què Barcelona vol homenatjar el món casteller. Per això, Llena ha optat per construir una arquitectura voladissa en forma de xarxa, que estarà formada per tubs de ferro de 10 metres de diàmetre, que s'entrelligaran fins a una altura de 30 metres. Tot i la solidesa de la xarxa, símbol també d'unió, l'escultor va explicar que la peça escultòrica, tal com passa amb els castells humans, també permetrà visualitzar el fimbrament de les construccions humanes. “La dificultat del projecte era precisament poder expressar la fragilitat i alhora la força que desprèn la construcció dels castells”, explicava ahir Llena.

Llena també ha volgut lligar la dimensió mítica i la popular i per aquest motiu, a la part superior de l'escultura, una planxa d'alumini rebregat simularà la gran pedra que, segons la mitologia, Sísif es veu obligat a empènyer una i altra vegada cap al cim. També a la part superior, Llena hi inscriurà el vers del poeta Paul Celan que diu: “Sóc més jo si tu ets més tu”, en consonància amb l'esperit del fet casteller. L'escultura, a més, serà transitable pels ciutadans.

Fins a sis anys ha trigat en concretar-se el projecte amb què es volia homenatjar el fet casteller. En unes primeres negociacions la peça havia de ser instal·lada davant el mercat de Santa Caterina, però finalment s'ha optat per emplaçar-la a la plaça Sant Miquel, un espai urbà proper a la plaça Sant Jaume, on tradicionalment s'aixequen els castells. Els treballs començaran el gener i tindran una durada d'entre cinc i sis mesos.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, celebrava ahir que finalment el projecte s'hagi concretat. “Barcelona devia aquest reconeixement al món casteller i hem trobat el millor emplaçament per fer-ho”, va dir, en referència als diferents emplaçaments que s'havien negociat. Hereu va elogiar el fet casteller: “Els castellers i Barcelona comparteixen una filosofia i uns valors: cohesió, esforç, treball en equip, inclusió i compromís”.“El món contempla aquest fenomen amb admiració”, va cloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.