Comunicació

l'entrevista

“Era Homo APM abans de crear-se el personatge”

Com ha acabat sent l'Homo APM?

Sóc guionista de l'APM? des del 2007. L'any que va sorgir la idea de fer l'Homo APM? va ser de la forma més accidental i més absurda. Cada vegada que rebia una trucada de màrqueting comercial, en lloc de treure-me'ls de sobre el que feia era començar a parlar amb frases de l'APM? i aleshores els companys de la redacció reien bastant, fins que un va tenir la idea de crear un personatge que fos així i fer-lo visible en el programa. Aleshores el director m'ho va proposar i vaig dir que sí, perquè era un repte i una cosa nova.

Era Homo APM? i no ho sabia.

Exacte. Com a guionista, els talls més famosos, te'ls coneixes, i és inevitable que en la teva vida els utilitzis. És el que passa ara. Molta gent les diu. Jo vaig ser dels primers a contaminar-se.

La situació més ‘perillosa' viscuda?

No va ser ben bé perillosa. Per la Diada els Mossos em van treure del monument de Rafael Casanova. Em pensava que el rodatge se n'aniria en orris; no pensava que se solucionés en deu minuts, com va ser. Un mosso ja m'havia reconegut i m'estava seguint de prop. Vaig fer un tall d'un mosso que diu ‘porros, sí; porras, no' i acompanyava aquesta frase amb un gest amb la mà esquerra que vaig fer a la consellera Tura. El mosso va interpretar que li estava aixecant el braç amb autoritat. Afortunadament després va venir un superior, va veure que no tenia més i ens va deixar continuar gravant. Però vaig patir molt perquè pensava que no tindria temps per al rodatge.

Com decideixen les infiltracions i les frases que dirà l'Homo APM?
Quan ens plantegem d'anar a un lloc pensem en situacions que es poden generar en aquell indret. La frase que està preparada és la primera. Després, en funció de la reacció de la persona, jo he d'utilitzar el meu bagatge i frases que conec, i improvisar. Després és qüestió de sort.
Es fa difícil quan el reconeixen?
Quan ja em reconeixen, ja no ho faig. Tinc com un radar per veure qui m'ha reconegut i qui no. Però a vegades passa que la gent dissimula i t'enganya. Fa veure que no et coneix però comença a dir frases de l'APM? i això a nosaltres no ens serveix. Busquem que hi hagi contrast entre la persona infectada del llenguatge de l'Homo APM? i la que no sap de què va. Si ja em coneixen, perd gràcia, ja no té càmera oculta.

La càmera està amagada?

Intenten estar a una distància prudencial, camuflar-se. Quan hem acabat el gag, la productora els explica que era una broma i ens han de donar l'autorització per poder sortir a la tele. El dret a la imatge és privat de cadascú i no podem fer-hi sortir una persona que no ho vulgui. I pot ser frustrant perquè un tall ha quedat molt bé i la persona, pel que sigui, no vol sortir. I has de tornar-lo a fer i potser no queda tan bé com el primer cop.

I què li diuen, per exemple, a la cua del súper? A robar carteres?

Em passa molt. També em passa quan estic en un comerç, el botiguer em mira amb desconfiança buscant la càmera. I jo li dic que no, que només hi sóc per comprar.

És un personatge que t'agrada o l'odies.

Quan hi ha un personatge així, és inevitable. Hi ha d'haver opinions per a tots els gustos. El preocupant seria que fos indiferent. De totes maneres, a l'equip estem contents, perquè al principi teníem dubtes de si funcionaria o no introduir un personatge com aquest en el format de l'APM? i creiem que cada vegada s'entén més i el personatge està consolidat.

Quina frase destacaria?

M'agraden molt els personatges que tenen força; per exemple qualsevol frase que pugui dir el president Pujol o les frases dels culers. Quedar-te amb una és molt difícil, també depèn del muntatge. La que està triomfant ara és S'ha matat el Paco. És molt difícil d'entendre i valorar com es crea un hit com aquest. El grup del Facebook t'ajuda també a saber quines frases han triomfat més.

Per què les frases més populars són en castellà i poques en català?

Crec que és qüestió de quantitat i no de qualitat. En català, a banda de TV3, hi ha Canal Català amb aquesta frase del Callin. En català no es fan programes com Callejeros o El diario; per tant és més difícil de trobar-hi freakies. A Els matins vas a buscar una fuetada entre Cuní i la Rahola o una connexió que no ha entrat.

Esto es el Bronx?

Será de un follón que no sabe ni dónde se ha metío

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.