Més música, menys dolor

L'Estrès, l'angoixa, la fibromiàlgia i les fòbies són afeccions que la sonoteràpia tracta aplicant so sobre el cos. Però aquesta disciplina, que s'ofereix al Centre Mèdic Quirúrgic de Reus, també inclou el cant i la respiració per alleujar el dolor

L'estrès, la depressió i l'insomni poden tractar-se de diverses maneres, entre les quals hi ha la sonoteràpia i la musicoteràpia, que s'ha demostrat que són eficaces en aquestes afectacions, però que també serveixen de teràpia, normalment addicionals, per a d'altres patologies relacionades amb el dolor. Amb aquesta finalitat, al Centre Mèdic Quirúrgic de Reus (CMQ), hi passa consulta cada dilluns i divendres la musicoterapeuta Claudia Murcia, per tractar pacients amb afeccions diverses, tot i que assegura que «no cal estar malalt» per sotmetre's a aquestes sessions, sinó que la teràpia també serveix per «guanyar qualitat de vida».

Murcia treballa amb un instrumental ben diferent del dels metges, ja que utilitza, per exemple, diapasons de diverses freqüències, segons l'efecte que vulgui produir sobre el pacient. El so que emeten aquests instruments quan són colpejats «s'aplica directament sobre el cos»; més concretament, «es treballa sobre els meridians, que són els punts de l'acupuntura», i es produeix el que s'anomena «vibració per simpatia» regulant el funcionament dels punts de l'organisme.

A més, existeix un diapasó amb una freqüència diferent per a cada òrgan; per exemple, el del còlon té 176 hertzs per segon i cal aplicar-lo directament sobre l'òrgan. En realitat es tracta que «el so arribi a cada porus del cos», per la qual cosa s'utilitzen, per exemple, dos bioressonadors, que són uns diapasons inserits en una caixa de ressonància que es col·loquen a banda i banda del cap del pacient, estirat, perquè «s'equilibrin els dos hemisferis cerebrals».

Per al sistema ossi, són indicats uns diapasons amb peses que s'apliquen en punts determinats, com si es tractés d'un massatge, amb la diferència que «la recuperació és més ràpida que amb un massatge tradicional perquè tot el cos és vibració». Un gran diapasó de quars és el que s'utilitza per a la columna. Per a cada estat o patologia són indicats uns sons o uns altres. Així, per exemple, els sons greus i, per tant, les freqüències baixes són indicats per relaxar-se, mentre que els aguts estimulen l'orella anterior. Claudia Murcia utilitza aquesta freqüència en casos de nens autistes, persones introvertides o amb poca autoestima, però en canvi és contraproduent per a les persones amb estrès. Entre les darreres pacients de la musicòloga hi ha una noia de 26 anys derivada pel metge que li havia diagnosticat un quadre d'ansietat i claustrofòbia en llocs petits i llocs amb multituds. A diferència d'altres teràpies, «el primer que li vaig demanar va ser que no m'expliqués res, sinó que es relaxés». En va tenir prou amb dues sessions perquè li desapareguessin «la sudoració, les palpitació i els marejos», segons assegura la musicòloga, amb exercicis de respiració, el cant i l'aplicació de sonoteràpia.

Qui canta els seus mals espanta

«Els sons afinats fan que el cervell s'estimuli i creï endorfines, i això provoca alegria i elimina el dolor.» Senzill però efectiu, doncs, és el mètode del cant com a teràpia. I és el que Murcia va utilitzar durant els anys que va viure a Holanda, on tractava avis que de petits havien estat al camp d'extermini d'Auschwitz. «Tot i els traumes greus, no havien oblidat la música de l'època», com ara el jazz. Fins i tot un d'ells, que tenia Alzheimer i ja no reconeixia ningú, no havia oblidat tocar el piano. Amb tot, la musicòloga assegura que «cal saber equilibrar i dosificar, perquè si un pacient s'arriba a relaxar massa pot arribar a recordar massa».

A Reus, Claudia Murcia ha treballat amb nens amb síndrome de Down, que «tenen un perfecte sentit del ritme, tot i que els costi la lletra», i també amb nens autistes i amb nens sordcecs.

En l'àmbit internacional, existeix l'experiència d'una orquestra holandesa que està integrada per persones de 16 a 60 anys amb tot tipus de malalties mentals i que ofereix concerts arreu del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.