Economia

Caixa Penedès va vendre el 0,6% d'Abertis abans de fer la SIP amb Cajamurcia

Als preus actuals, el 0,63% de l'empresa equival a 54 milions d'euros, però la xifra de venda haurà estat sensiblement superior

Caixa Penedès va vendre el 0,63% d'Abertis abans d'aprovar el Sistema Institucional de Protecció (SIP) amb Cajamurcia, Sa Nostra i Caja Granada, segons que han confirmat  fonts del sector financer.

Als preus actuals, el 0,63% d'Abertis equival a 54 milions d'euros, però la xifra de venda haurà estat sensiblement superior, ja que des de gener d'aquest any les accions de la gestora d'infraestructures han baixat més d'un 25%, si bé l'entitat d'estalvi, que ha reconegut l'operació no ha volgut valorar les plusvàlues obtingudes.

Caixa Penedès era a mitjan 2009 la tercera caixa catalana amb més presència en el capital d'Abertis, amb un 1%, només superada per Caixa Terrassa -actualment integrada en Unnim, que tenia un 1,31%- i La Caixa, amb prop del 25%.

L'entitat catalana ja va acabar l'any amb el 0,79%, però en els cinc primers mesos de 2010 l'entitat d'estalvi ha anat venent més accions i ara només en té el 0,16%.

Caixa Penedès s'ha limitat a assenyalar que està aplicant una gestió activa de la seva cartera en un valor que coneixen "des de fa molt" i avisen que podrien tornar a augmentar la seva participació.

La caixa que dirigeix Ricard Pagès ha assenyalat a més que en altres cotitzades està augmentant el seu paquet, com en la paperera Miquel i Costas, on el mateix període han passat del 14% al 18%.

Mentre Caixa Penedès ha estat venent Abertis, Unnim -la fusió de la caixes del Vallès Terrassa i Sabadell amb Manlleu- ha adquirit i així Caixa Terrassa -que fins i tot té un seient en el consell d'Abertis- ha comprat i del començament d'any ençà ha passat de l'1,31% del capital a 1,53%, segons fonts financeres. De la seva banda, Caixa Catalunya, que va acabar 2009 amb un paquet residual, ha abandonat definitivament el capital de la concessionària.

Aquesta setmana Caixa Penedès ha aprovat en el seu consell d'administració integrar-se en una SIP liderada per Caja Múrcia en la que també participen Caja Granada i Sa Nostra.

La SIP estarà presidida per Carlos Egea, president de Caja Múrcia, entitat que serà l'entitat dominant en la nova SIP que es gestionarà a través d'un banc.

La nova SIP tindrà seu a Madrid i establirà la política financera i operativa del grup, que estarà participat en un 39% per Caja Múrcia, mentre que Caixa Penedès comptarà amb el 27%; Caja Granada amb el 19,5% i Sa Nostra amb el 14,5%.

Quant a la composició del consell d'administració, Caja Múrcia disposarà de cinc membres; Caixa Penedès de quatre; Caja Granada de tres i Sa Nostra disposarà de dos consellers, als quals caldrà sumar dos independents més.

No obstant això, donada la venda d'Abertis, no sembla que la política de la nova SIP passi per reforçar les participacions industrials dels seus socis i altres caixes, com CAM que també han optat per utilitzar el seu paquet en Abertis com la guardiola que es trenca en els moment durs i així va vendre el seu 1,68% per 180 milions.

El president de Cajamurcia ha citat com valor de la futura entitat el seu pes territorial en les regions de l'arc mediterrani perquè els seus més d'1.700 oficines, a excepció d'unes 60 ubicades a Madrid, estan localitzades en aquest corredor i abracen totes les províncies compreses entre Girona i Cadis.

La nova SIP haurà de prendre les decisions estratègiques o de gran importància a través de majories reforçades del 75%, la qual cosa en principi ha de servir per evitar que el pes de les caixes petites es dilueixi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.