Economia

Pacte de rebaixes

Govern espanyol i sindicats acorden una reforma que retalla les pensions però que salva la jubilació als 65 anys si se'n cotitzen 38,5

Cuidar fills i ser becari computarà fins a dos anys

De 15 a 25 anys per calcular la pensió

Zapatero va citar Toxo i Méndez de matinada i l'acord va trigar tres hores

Una retallada que suma la virtut de ser pactada i la de calmar l'angoixa dels negociadors. Després d'una cita de matinada en què José Luis Rodríguez Zapatero es va tancar amb Cándido Méndez (UGT) i Ignacio Fernández Toxo (CCOO) durant tres hores, el govern espanyol i els sindicats van arribar a un acord sobre la reforma de les pensions que salva la jubilació als 65 anys per a qui en cotitzi 38,5. La solució, salomònica entre els 39 que volia la Moncloa i els 38 que abraçaven la UGT i CCOO, no amaga que la nova edat legal serà de 67 anys per a la resta i que totes les pensions s'abaratiran a causa del salt de calcular-les en base als últims 25 anys de vida laboral i no als 15 com ara.

En un afer tan sensible i impopular, però, fins i tot l'anunci d'acord va sembrar desacord. Mentre que els sindicats preferien deixar que el govern es cremés en solitari quan la vicepresidenta, Elena Salgado, presentés avui el projecte de llei que fixa els 67 anys i oficialitzar el “sí” la setmana que ve, la pressa de la Moncloa per exhibir el plàcet sindical va precipitar la notícia. Així, quan el portaveu de CCOO, Fernando Lezcano, lluïa l'enuig rebaixant el pacte a “principi d'acord”, la CEOE, en segon pla en l'esprint final, ja el beneïa.

Per vendre davant les bases que no hi haurà vaga general, tot i que la llei fixi la jubilació als 67 a partir del 2027, la UGT i CCOO s'anoten el rèdit de preservar els 65 per a llargues carreres de cotització i oficis penosos pendents de ser catalogats. Com que la reforma penalitzarà joves i dones, que veuen com la maternitat interromp la seva carrera de cotització, una novetat importada d'Alemanya és que ser becari i cuidar fills (a raó de nou mesos per nadó i només quan efectivament es deixi la feina) computarà com a temps cotitzat fins a a un màxim de dos anys.

Curiosament, el govern està disposat a elevar el període per calcular la pensió dels 15 als 25 últims anys de vida laboral. És el segon cop que Salgado s'esmena a si mateixa, perquè ja el febrer del 2010 va enviar a Brussel·les aquesta fórmula dins el pla d'austeritat i hores després la va eliminar en una insòlita fe d'errates. Com que l'últim tram de vida sol ser el de major salari, l'ampliació dels 15 als 25 últims anys suposarà abaratir la quantia de tota pensió.

El Consell de Ministres lluirà avui l'acord, però la seva firma escenificada a la Moncloa serà dimecres, la vigília de la visita d'estat d'Angela Merkel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.