Economia

La reforma de pensions, concretada i tancada de matinada

Govern espanyol, sindicats i patronal concreten els continguts del preacord a què van arribar aquest dijous

Pacten un ajut de 400 euros per als aturats de llarga durada

El consell de ministres l'aprovarà aquest divendres

Un breu comunicat del Ministeri de Treball que ha arribat a les redaccions a dos quarts de cinc de la matinada ha informat que poc abans les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, les confederacions sindicals CCOO i UGT i el govern espanyol han tancat els continguts d'un principi d'acord sobre la reforma del sistema de pensions, determinades polítiques actives de feina i els criteris bàsics per a la reforma de la negociació col·lectiva. Els principals extrems de l'acord són els ja filtrats ahir: s'eleva a 67 anys l'edat de jubilació, però els que hagin cotitzat 38,5 anys ho podran fer als 65 amb el 100% de la pensió.

El pacte s'ha assolit en un sopar al qual han assistit el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, i el principals líders sindicats, i en l'argot dels escacs es podria definir com una partida que ha acabat en taules. El govern aconsegueix el retard anunciat en l'edat de jubilació, però els sindicats aconsegueixen introduir algunes clàusules al pacte que els permeten vendre'l també com un èxit.

Per exemple, comptaran com a anys cotitzats (fins a un màxim de dos) els que les dones destinin a cuidar els fills, o els que els joves esmercin com a becaris. També s'ha aconseguit que la mesura dels 426 euros per als aturats de llarga durada, que l'executiu havia anunciat que reformaria cap a un pagament de 350 sotmès a la formació de l'aturat, acabi essent d'uns 400 euros.

Però segurament, la fita més important de l'acord és que el PSOE ha aconseguit arrencar un principi de pacte social que allunya la possibilitat de vaga general en un moment crucial per a les finances espanyoles.

El pacte s'ha aconseguit in extremis amb l'objectiu d'integrar-lo a la reforma de pensions que té previst aprovar aquest mateix divendres el consell de ministres, i que entrarà en vigor el 2013, amb un període transitori fins al 2017.

L'acord haurà de ser aprovat ara per les direccions corresponents de cadascuna de les organitzacions. En els pròxims dies, segons el Ministeri, continuaran les negociacions sobre la resta de polítiques d'ocupació, política industrial, política energètica, política de ciència i innovació i altres qüestions referents al món laboral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.