Economia

Reforma

Els principals punts de la normativa

El nou marc laboral

La indemnització per acomiadament improcedent es redueix a 33 dies

Les empreses amb tres trimestres seguits de baixada de vendes podran reduir sous

Es posa fi a la ultraactivitat dels convenis

Aprovada en el Consell de Ministres del 10 de febrer passat, la reforma laboral impulsada pel govern de Rajoy té com a finalitat crear les bases d'un nou marc de relacions entre treballadors i empresaris dintre de l'objectiu de modernització econòmica de l'Estat. A continuació repassem les principals mesures de la reforma:

1La indemnització per acomiadament improcedent es redueix de 45 a 33 dies, amb un topall de 24 mensualitat en lloc de les 42 que figuraven fins ara, en els contractes indefinits. Ara bé, es respectaran els drets adquirits, és a dir, per als contractes antics la indemnització de 33 dies només s'aplicarà a partir del 10 de febrer del 2012, que és quan es va aprovar la reforma. A més, els contractes antics conserven el dret d'obtenir 42 mensualitats.

2S'amplien les causes de l'acomiadament objectiu, que es manté en els 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats. No obstant, s'amplien les causes d'acomiadament objectiu, de tal manera que podran acollir-se a aquest supòsit aquelles empreses amb una disminució d'ingressos durant tres trimestres consecutius.

3No caldrà autorització administrativa per a l'aprovació d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO). Si empresari i treballadors no arriben a un acord, serà el jutge qui decidirà directament.

4Es posa fi a la ultraactivitat indefinida dels convenis col·lectius. Quan venci un conveni, les dues parts el podran prorroga fins a dos anys si no es posen d'acord per renovar-lo, però a partir d'aquest punt es posarà en marxa un arbitratge que haurà de resoldre el conflicte en un màxim de 25 dies.

5Els convenis d'empresa tindran prioritat sobre els sectorials, amb l'objectiu d'augmentar la flexibilitat interna de les empreses.

6Les empreses amb dificultats podran incomplir el conveni per garantir-ne la viabilitat. Una empresa amb tres trimestres consecutius de caiguda de vendes podrà reduir de manera unilateral el salari dels treballadors. Aquells que no ho acceptin se'ls aplicarà un acomiadament objectiu, és a dir, 20 dies per any treballat amb un topall de dotze mensualitats.

7S'acaba l'encadenament de contractes temporals de forma indefinida, de manera que aquests no podran superar els 24 mesos.

8S'allarga el termini dels contractes temporals de sis mesos a un any sense dret a indemnització un cop conclòs.

9Es posen en marxa mesures per lluitar contra l'absentisme laboral, però una grip amb una baixa de nou dies pot ser causa d'acomiadament objectiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.