Economia

La renda per càpita cau per sota de la mitjana de la UE per primer cop en 10 anys

La riquesa de cada espanyol encadena quatre exercicis consecutius de retrocessos

Només Grècia i Irlanda han perdut més PIB per habitant

La riquesa per càpita dels espanyols va tornar a caure l'any passat respecte a la mitjana de la zona euro com a conseqüència de la crisi econòmica. Més concretament, el PIB per capità de l'Estat espanyol es va col·locar nou punts per sota del de la zona euro, situant-se fins i tot un punt per sota de la mitjana del conjunt de la UE, un fet que no passava des de l'any 2001, segons les dades que ahir va fer públiques l'oficina estadística comunitària, Eurostat [vegeu gràfic adjunt].

El PIB per habitant de l'Estat espanyol es va situar l'any passat en el 99% de la mitjana de la UE, quan el 2010 va tancar en el 100% i el 2007, tot just a l'inici de l'actual crisi, aconseguia el seu millor registre històric en representar el 105% de la mitjana comunitària. Des de llavors, la riquesa per càpita dels espanyols encadena quatre anys consecutius de retrocessos i acumula una pèrdua de sis punts des del començament de la crisi, la més pronunciada entre els països de la moneda única amb l'excepció d'Irlanda, que ha cedit 21 punts percentuals, i Grècia, que ha reculat 8 punts respecte al 2007 en relació amb la mitjana de la UE.

Respecte al conjunt de la zona euro, la riquesa per habitant el 2011 es va situar en el 108% amb relació a la mitjana de la UE, en línia amb el mateix punt de l'any anterior, i només un punt percentual per sota del nivell màxim registrat el 2007, que va ser del 109%. De fet, entre els grans estats membres de la zona euro, Alemanya ja ha superat el seu nivell de renda per càpita previ a la crisi (al passar del 116% al 120% de la mitjana comunitària), mentre que França encara es troba lleugerament per sota (107% contra el 108%) i Itàlia perd tres punts respecte al 2007, en situar-se en el 101% de la mitjana comunitària.

Més rics i més pobres

Entre els països més rics de la UE es troben Luxemburg (274% de la mitjana de la UE), Holanda (131%) i Àustria (129%). Entre els més pobres es troben Bulgària (45% de la riquesa per habitant mitjana de la UE), Romania (49%), Letònia (58%), Lituània (62%), Polònia (65%) i Hongria (66%).

Empitjora la situació de les llars

L'oficina d'estadística comunitària, Eurostat, va difondre ahir també dades relatives al consum individual efectiu, un indicador de benestar alternatiu mitjançant el qual es busca mesurar amb una precisió més gran la situació de les llars europees. Segons aquest indicador, l'Estat espanyol es va situar l'any passat en el 94% de la mitjana de la Unió Europea, un punt per sota que el 2010 i cinc punt menys que el 2008, l'any en què va esclatar l'actual crisi econòmica. L'Estat espanyol se situa ara en la catorzena posició de la UE-27 amb relació al consum individual efectiu, empatat amb Grècia i per sota de Xipre (95%).

La mitjana de la zona euro se situa en el 107% amb relació als Vint-i-set, que pren la base de comparació 100%. Luxemburg (150% de la mitjana europea), Alemanya (119%) i el Regne Unit (118%) són els països amb les xifres més elevades, mentre que Romania i Bulgària es troben en les últimes posicions, amb un 47% i un 44% respectivament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.