Economia

Comerç

Un estudi detecta un 14% de comerços buits a Girona

Els barris amb més baixos tancats són Santa Eugènia i Sant Narcís, on se supera el 20%

Un estudi a peu de carrer comptabilitza 2.555 locals comercials distribuïts arreu de la capital gironina

Un 14% dels locals comercials situats a peu de carrer de la ciutat de Girona estan tancats i barrats. És la principal dada que es desprèn de l'exhaustiu treball de camp que va fer l'enginyeria catalana Planol.info i que va arribar a comptabilitzar arreu de la capital gironina un total de 2.555 locals comercials. Això suposa que en 359 casos el baix està buit, ja sigui perquè està pendent de lloguer o venda o perquè es vol fer servir com a magatzem.

El director de Planol.info, David Nogué, assenyala que els resultats a Girona “són similars als de ciutats com ara Figueres, Banyoles i Blanes, que tenen entre un 15% i un 16% de locals buits”. En aquesta línia, Nogué indica que cal tenir present la variabilitat de les dades segons els barris. Les zones plenament comercials com ara Bisbe Lorenzana i el carrer Maragall només tenen buits tres de cada cent locals, així com el carrer Ciutadans, amb un 6%. Aquestes dades, però, contrasten amb les d'altres barris com ara Sant Narcís i Santa Eugènia, que presenten els percentatges més alts de locals buits de la ciutat, ja que superen el 20%. Des de l'Associació de Comerciants de Sant Narcís Sector Pare Coll, Esther Arnau atribueix el gran nombre de locals tancats “a la greu afectació que han suposat les obres del TAV per al barri”. La comerciant considera bàsic “tenir incentius i compensacions perquè s'obrin més botigues al barri i defensar el comerç de proximitat”. Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Comerciants de Sant Narcís Zona Sud, Eva Maria Trias, té clar que “el comerç arrossega comerç” i considera que les obres del TAV “s'han afegit a la crisi econòmica, que s'està deixant notar en els comerços del sector”. Per això, consideren que l'Ajuntament hauria d'aplicar mesures que promocionessin el comerç al barri.

Pla del consistori

La tinenta d'alcalde de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, felicita l'enginyeria pel treball de camp realitzat i subratlla la voluntat que “les polítiques es dirigeixin als barris on hi ha més locals buits”. Per això, s'ha previst el projecte Aixequem persianes. En concret, per als barris de Santa Eugènia i Sant Narcís, avança que “hi ha un cens incipient i reunions amb el col·legi d'API per promoure l'ocupabilitat i la creació d'empreses”. Madrenas considera que “als barris calen botigues especialitzades per fer que la gent s'hi desplaci”.

LA XIFRA

2.555
locals
comercials es van comptabilitzar arreu de la ciutat de Girona, d'acord amb el treball de camp dut a terme.

LA FRASE

Als barris amb locals buits calen botigues especialitzades per fer que la gent hi vagi a comprar
Marta Madrenas
tinenta d'alcalde de promoció i ocupació

L'observatori econòmic arribarà a París i Florència

El portal Eixos.cat és un observatori econòmic urbà amb les dades de les principals ciutats catalanes. Ara es fa l'estudi per Madrid i Sevilla i amb l'Agència Espacial Europea es farà a París i Florència.

Més de 100 botigues de roba, 80 perruqueries i 42 forns de pa

L'estudi, fet a peu de carrer per geògrafs, també ha permès comptabilitzar i classificar la tipologia dels comerços. Destaca la presència d'un centenar de botigues de roba, seguides de prop per 80 perruqueries i més d'una quarantena de forns de pa. La capital gironina també té una important presència de bancs i entitats financeres, 68, mentre que es compten 61 botigues de llar i decoració. A més, hi ha 23 carnisseries i 17 joieries.

El pressupost del 2013 inclou el pla ‘Aixequem persianes'

La negociació del pressupost per a aquest any va permetre incloure una partida de 20.000 euros per al programa Aixequem persianes. Es tracta precisament d'un pla de dinamització comercial que ha de permetre generar noves empreses i reduir el nombre de baixos comercials buits que es poden veure en diverses zones de la ciutat. L'objectiu és incentivar els emprenedors per situar comerços especialitzats en determinats barris de Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.