Economia

El comitè de Casals de Ripoll tem un concurs de creditors

A hores d'ara, l'empresa de l'antiga Tallers Casals encara no ha pagat el mes de desembre als treballadors

Ni els propietaris italians ni els russos han garantit un futur per a la fàbrica de Ripoll

Les coses es tornen a torçar a Casals Interskol, antiga fàbrica de Tallers Casals de Ripoll. L'empresa ja ha anunciat que vol presentar un concurs de creditors i a hores d'ara encara no ha pagat el mes de desembre als treballadors. També s'ha sabut que l'empresa s'ha emportat maquinària a Rússia, país de l'empresa Interskol, que l'any 2010 va comprar Tallers Casals quan estava a punt de tancar.

Des dels sindicats no es preveu un final feliç com va passar l'any 2010 i es mostren molt preocupats pel futur dels 66 treballadors de la fàbrica.

Fa unes setmanes, el comitè d'empresa va saber que Casals Interskol vol presentar un concurs de creditors (encara no ho ha fet), cosa que va fer saltar totes les alarmes. Tot i així, els treballadors ja tenien problemes per cobrar a l'hora i fins ara no els van ingressar la paga doble de desembre. El mes encara els el deuen.

També preocupa el fet que l'empresa s'hagi emportat maquinària de la planta de Ripoll cap a Rússia, “on han obert un centre nou”, indica Josep Serra, de CCOO de les comarques gironines. Serra es mostra molest perquè la direcció no ha donat “cap detall ni tampoc ha explicat els motius” que l'han portat a voler presentar un concurs de creditors. “Fa la impressió que volen passar la responsabilitat al jutjat mercantil, perquè sigui el que decideixi les mesures que s'han d'aplicar a l'empresa”, diu Serra, que afegeix que “el jutjat pot acabar dient que hi ha un excés de plantilla i fer un ERO parcial o fins i tot total”.

A l'hora de valorar la situació de Casals Interskol, que el desembre del 2012 ja va fer un ERO temporal que va afectar tota la plantilla, Serra creu que l'empresa russa “només ha vingut a copiar el martell que es feia a Tallers Casals, que és el que els interessava”.

De fet, quan van comprar la planta de Ripoll, van dir que la convertirien en la fàbrica de martells més gran d'Europa. Serra assenyala també que l'enfrontament entre la Unió Europea i Rússia “tampoc hi ajuda gens”.

El grup rus Interskol va comprar Tallers Casals de Ripoll el juliol del 2010, quan estava a punt de tancar. Abans, però, es van perdre molts llocs de treball i la situació d'incertesa que van viure els treballadors va crear moments d'angoixa. Només en un any, el 2009, es van presentar fins a cinc expedients de regulació d'ocupació. En algun moment es va donar per fet, fins i tot, el tancament de l'empresa, però finalment van arribar els salvadors: els russos.

Interskol es va quedar amb el 51% de l'accionariat, mentre que la resta va quedar en mans de l'antic propietari, Gianpaulo Pozzo, que al seu moment havia comprat Tallers Casals als seus fundadors ripollesos. Semblava que tot quedava arreglat i que els treballadors podrien estar tranquils, però quatre anys després la incertesa ha tornat a arribar a la fàbrica de Ripoll. Ara caldrà veure si la situació es recondueix o bé és el final definitiu de l'empresa, que és centenària.

LA XIFRA

66
treballadors
té actualment l'empresa ripollesa Casals Interskol, els quals veuen amenaçat el seu futur.

LA DATA

2010
L'empresa russa
Interskol va comprar Tallers Casals quan estava a punt de tancar.

LA XIFRA

2
propietaris
té Casals: a part de l'empresa russa –amb el 51% de les accions–, hi ha un empresari italià.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia