Una sentència dóna la raó als antics «slammers» de Salou, que poden reobrir
Urbanisme aprofita per regularitzar els bars musicals del municipi i adequar-los a la normativa catalana
L'octubre del 2004, després de molta polèmica, manifestacions de signe contrari i algunes resolucions judicials que n'ordenaven el cessament de l'activitat, l'Ajuntament de Salou revocava definitivament, a contracor, la llicència dels últims slammers, una desena de locals musicals del carrer Murillo que des de final dels anys noranta havien generat les denúncies dels veïns per l'excés de soroll i xivarri nocturn. El Departament de Política Territorial n'havia decretat el tancament al setembre, emparant-se en la sentència del Tribunal de Superior de Justícia de Catalunya, i ho havia fet deixant sense efecte l'ús com a bars musicals dels locals d'aquest carrer, tot i estar dins del perímetre general inclòs al POUM on es permetia l'activitat.
El mateix TSJC admetia a tràmit el gener de 2005 un recurs dels propietaris i gestors de locals agrupats en l'Associació de Bars, Restaurants i Oci de Salou –Abros– contra aquesta decisió del govern, i ara la judicatura ha dictaminat finalment sobre aquesta qüestió i els ha donat la raó, ja que reconeix que els discriminava respecte a la resta de locals del perímetre, que sí que podien obrir.
En virtut d'això, la comissió territorial d'Urbanisme aprovava ahir la modificació puntual del POUM, que reincorpora els locals del carrer Murillo al règim general, i per tant permet que reobrin, si s'adapten, això sí, a la normativa actual sobre soroll nocturn. Faltarà també que ho vulguin fer, perquè la majoria d'aquells locals s'han reconvertit avui en altres establiments com ara bars o restaurants.
Dues grans zones d'oci
La nova regulació aprovada ahir –després de rebre un informe favorable de la direcció general del Joc i d'Espectacles– consagra dues grans àrees d'oci nocturn al terme. Una, al centre del municipi, que inclou tot el perímetre entre les avingudes d'Andorra i de Tarragona, i els carrers Pompeu Fabra i el Vendrell –l'àrea entre la Font Lluminosa i les discoteques Flash Back i La Cage, aproximadament–, on de fet avui ja se situen la majoria de locals. L'altre gran àmbit que es fixa és als afores, al davant de l'hotel Cap Salou. En aquestes dues zones, es dóna permís per a activitats musicals a la planta baixa, mentre s'admet que les primeres plantes es puguin destinar a altres activitats com ara locals comercials, despatxos o acadèmies d'ensenyament.
La normativa, a més, preveu els casos dels bars musicals existents fora d'aquestes zones, molts amb una extensa trajectòria. Així, se'ls reconeix per permetre'n la permanència en el futur i perquè puguin renovar les llicències sense transgredir la llei.
Normativa menys estricta
Paral·lelament al procés, l'Ajuntament també ha reconegut els últims anys, després de les queixes de l'Abros, que la normativa local, molt més estricta, no s'ajustava a la d'aplicació a la resta de Catalunya. Amb els canvis aprovats ahir, tanmateix, la regulació salouenca s'equipara a la de qualsevol altre municipi, i es fa així més laxa.