La contraportada
Cigonyes de celler, a Peralada
Es fa el primer anellament a una seixantena de cries nascudes als jardins del castell de Peralada, el mateix dia que les caves presenten en societat els nous vins Cigonyes
Pot semblar que els vins i les cigonyes són dos mons allunyats amb poca cosa en comú, però a Peralada estan més que units. D'una banda, un nombrós grup de cigonyes fa anys que viuen al castell, i de l'altra, les caves han dedicat dos nous vins a aquests inquilins que s'hi van instal·lar el 1995, quan es van començar a reintroduir. Ahir es va fer públic aquest maridatge en coincidir el primer anellament de cries de cigonya que es fa al castell i la presentació dels nous vins de les caves dedicats a les aus, els vins Cigonyes. Així aquestes cigonyes, criades al jardí de les caves, entren ara al celler en forma d'ampolla de vi.
Els protagonistes ahir de l'anellament van ser els alumnes de l'escola Ramon Muntaner, del poble. Ells van ser els encarregats de triar els noms. Màrius, Estrella, Marcel·lina, Picot, Llamp i Floc van ser alguns dels escollits. El naturalista Jordi Sargatal els explicava per a què serveix l'anellament i com podran localitzar a partir d'ara les cries, quan comencin a migrar. Els responsables del castell van destacar que amb l'obertura dels jardins al públic tothom podrà disfrutar de les cigonyes. Segons Sargatal, elles estan avesades a conviure amb la gent i recordava que en el festival de música patien perquè el soroll no les espantés. Lluny d'això, les aus es van quedar a veure l'espectacle i fins i tot contribuïen als aplaudiments.
Pel que fa als nous vins de Castell de Peralada, reben, com no podria ser de cap més manera, el nom Cigonyes, i se n'ha presentat un de blanc –amb macabeu i sauvignon blanc– i un de negre, fet amb garnatxa i sirà. L'enòleg de Castell de Peralada, Delfí Sanahuja, i el director de màrqueting, Eugeni Llos, van explicar que són uns vins lleugers d'estil modern que cobreixen una franja de preu que les caves no cobrien fins ara.