Societat

Els sectors de la salut i l'aigua s'obren a la privatització suau

El govern vol que les mútues puguin contractar serveis als hospitals públics i que els centres incorporin models de gestió privats

L'ACA assumeix els actius d'ATLL per facilitar-ne la venda o la concessió a empreses

El projecte de llei òmnibus presentada pel govern divendres passat (oficialment, llei de simplificació, d'agilitat i reestructuració administrativa i de promoció econòmica) obre la via a una fórmula suau de privatització en dos sectors especialment castigats per l'endeutament: salut i gestió de l'aigua.

La possible entrada d'activitat privada als hospitals i centres d'atenció primària gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS) és una de les operacions que, de cara al ciutadà, simbolitzarien de forma més clara l'aposta del govern per un canvi de model a les entitats públiques. L'avantprojecte de la llei òmnibus recull una modificació de la llei de l'ICS del 2007 segons la qual els centres gestionats per aquesta empresa pública podrien acollir activitat privada (per exemple, a través d'asseguradores o mútues) per “raó d'interès públic declarat”.

Fonts de Salut argumenten que la mesura es planteja amb l'objectiu d'obrir una via per obtenir ingressos addicionals, tal com ja poden fer altres centres de la xarxa pública no gestionats per l'ICS, per exemple l'hospital Clínic. El Departament de Salut insisteix que aquesta opció es faria efectiva respectant sempre l'equitat, evitant els dobles circuits i les dobles llistes d'espera i sense fer competència deslleial al sector de centres sanitaris privats.

En la llei òmnibus també es preveu, a més, que l'ICS pugui dividir-se en diferents organismes, amb entitat jurídica pròpia i, per tant, amb autonomia de gestió –i més marge per externalitzar serveis sanitaris– i pressupost propi. L'ICS gestiona el 80% dels CAP i vuit hospitals: Vall d'Hebron, Bellvitge, Viladecans, Germans Trias i Pujol, Joan XXIII, Verge de la Cinta, Arnau de Vilanova i Josep Trueta.

Pel que fa a l'aigua, la llei òmnibus obre un camí indirecte a la privatització d'instal·lacions o serveis amb l'objectiu de reduir el deute de més de 1.400 milions d'euros que acumula l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA, entitat pública dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat). Així, el projecte del govern adscriu a l'ACA tots els béns i instal·lacions que fins ara corresponien a Aigües Ter-Llobregat (ATLL, empresa pública també del Departament de Territori i Sostenibilitat). Aquest canvi a favor de l'ACA inclou les tarifes per la prestació del servei que fins ara corresponien a ATLL.

La modificació legal podria facilitar que l'ACA reduís una part del seu deute venent alguns dels actius –fins i tot alguna planta potabilitzadora– o traspassant al sector privat, en règim de concessió, alguns dels seus serveis.

LA XIFRA

1.400
milions d'euros
és el deute acumulat de l'Agència Catalana de l'Aigua, i ATLL en deu més de 600.

Més seguretat jurídica per cobrar dels usuaris

Durant temps, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha tingut molts problemes legals per aconseguir que alguns dels beneficiaris del servei de subministrament d'aigua participessin en el finançament de les obres de millora de la xarxa. Un cas representatiu són algunes urbanitzacions en situació irregular que reclamaven servei d'aigua i de sanejament però es negaven a pagar les despeses. En molts casos, aquesta situació se solucionava amb convenis entre els usuaris i l'ACA, però en la pràctica l'aportació dels usuaris no cobria les despeses. A més, en alguns casos, l'ACA havia de fer front a actuacions penals si no feia les obres de sanejament amb celeritat.

El projecte de llei òmnibus pretén donar més garantia legal a l'aportació econòmica dels usuaris en l'execució de les obres, incloent la contribució econòmica en el cost de les obres de regadius. D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua assumirà directament la funció de “construcció, millora, gestió i explotació de les instal·lacions que constitueixen la xarxa d'abastament Ter-Llobregat. “L'explotació i la gestió poden fer-se de manera directa o indirecta, per mitjà dels corresponents contractes administratius de gestió i prestació de serveis públics”. Aquestes competències corresponien fins ara a l'Ens d'Abastament d'Aigua Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.