Societat

El Codi de Consum manté les multes, però modifica la jerarquització de sancions

La normativa regula aspectes com ara la retolació i l'etiquetatge en català

Estableix els graus baix, alt i mitjà per als càstigs lleus, greus i molt greus

Les empreses hauran de continuar etiquetant en català. La llei òmnibus no preveu cap tipus d'alteració de les bases de fons del Codi de Consum que, entre altres aspectes, regula l'etiquetatge i la retolació en català. Sí que hi introdueix, però, alguns matisos. Un dels més importants és la gradació de les sancions que es preveien. La llei 22/2010 del 20 de juliol contemplava únicament tres tipus d'infracció: lleus, greus i molt greus. Les sancions, d'acord amb aquests incompliments, estaven establertes en els 10.000 euros màxim per a les lleus; entre 10.001 i 100.000 euros per a les greus, i entre 100.001 i un milió d'euros, per a les molt greus. El problema bàsic és que hi havia un espectre massa ampli a l'hora d'imposar càstigs econòmics. La modificació que es proposa no preveu alterar aquestes quantitats, simplement hi introdueix una gradació en cadascuna de les tipologies. S'estableix, així, que, per cada tipus de sanció, n'hi ha de grau baix, mitjà i alt i, depenent de l'incompliment, s'estableix els diners que s'han de pagar. Segons la proposta, les infraccions lleus de grau baix es paguen a 3.000 euros; les de grau mitjà van de 3.001 a 7.000 euros, i les de grau alt, de 7.001 a 10.000. Pel que fa a infraccions greus, les sancions són de 10.001 a 30.000 euros per al grau baix; d'entre 30.001 i 70.000 per al grau mitjà, i de 70.001 a 100.000 les de grau alt. Finalment, en infraccions molt greus, es preveuen multes de 100.001 a 300.000 euros per a les de grau baix; de 300.001 a 700.000, les de grau mitjà, i de 700.001 a un milió les de grau alt.

El nou Codi de Consum també deixa clar que les sancions més altes es posaran, entre altres motius, si s'ha comès la infracció de manera conscient o deliberada, si és una pràctica habitual, si s'afecta un nombre elevat de consumidors i si hi ha algun tipus de risc per a la salut de les persones. Es mantenen aspectes com ara el decret de tancament de l'empresa per un màxim de cinc anys, en el cas d'infraccions molt greus.

LA XIFRA

3
nous nivells
de gradació es preveuen per a cada categoria, amb una previsió de multes en funció del grau de la infracció: baix, mig o alt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis i preservar espais

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà
societat

El 35 % dels Mossos pateix depressió, estrès o ansietat, segons un estudi

barcelona
SANT JULIÀ DE RAMIS

Els germans Roca obriran el restaurant de la Fortalesa de Sant Julià el 16 de maig

SANT JULIÀ DE RAMIS
SALT

L’Espai Gironès celebra el 19è aniversari repartint més de 1.200 regals

SALT
CASTELL I PLATJA DA’RO

La primera llavor de la cooperació Guíxols-Vall d’Aro, al mercat laboral

CASTELL I PLATJA D’ARO

Nova càtedra en sostenibilitat a la UPC de Terrassa en col·laboració amb TÜV SÜD

TERRASSA
GIRONA

Uns 900 infants participaran en la 16a edició de la Fira de la Ciència

GIRONA