Magí Seritjol: «Tàrraco Viva és un festival cultural, no una festa històrica»

El coordinador del festival romà es planteja ampliar-lo a tres caps de setmana i a augmentar-ne encara més la programació

«Tarragona té un patrimoni molt important, però si una persona de París ha de triar entre visitar el patrimoni romà de Roma i el de Tàrraco, segurament triarà el de Roma». Tarragona «no serà mai una primera potència mundial pel que fa al patrimoni romà, perquè hi ha grans puntals com ara Pompeia i Roma», però hi ha un fet que pot fer decantar la balança. «No hi ha enlloc com a Tarragona que s'expliqui la història, i aquesta és la nostra arma», afirmava el coordinador de Tarraco Viva, Magí Seritjol.

El festival romà, que va néixer fa onze anys com a suport a la designació de Tarragona patrimoni de la humanitat, ha esdevingut «un referent internacional»: és l'únic festival cultural dedicat a la història, i en rang s'equipara amb grans festivals culturals (d'arts escèniques i plàstiques) com els de Salzburg, Edimburg i Avinyó. Es tracta, segons Magí Seritjol, de «ser líders en la divulgació del patrimoni».

Magí Seritjol destaca que Tàrraco Viva «es desvincula de festes històriques» com ara la Setmana Medieval de Montblanc i la festa del Renaixement de Tortosa: «Tàrraco Viva se situa en una altra categoria, diferent, on el punt neuràlgic és explicar la història i demostrar que el coneixement històric és un fet cultural.»

Però pel coordinador d'aquesta manifestació cultural dedicada al món romà encara queda molt camí a córrer: «Estem a les beceroles de tot el que pot arribar a ser Tàrraco Viva, perquè onze edicions d'un festival com aquest encara són poques.» Quin serà el futur? Seritjol té clar que «cal ampliar»: «Ampliar la programació i els espais i millorar les recreacions històriques.» I, sobretot, per a les pròximes edicions es planteja passar dels dos caps de setmana que dura ara el festival als tres caps de setmana, «i, a més, dotant de més contingut els dies d'entre setmana».

La proposta «necessitarà un esforç econòmic i organitzatiu més gran», i enguany, quan la crisi econòmica ha fet retallar el pressupost de Tàrraco Viva prop d'un 30 per cent, potser no és el moment de fer grans previsions. «Però sí que és un objectiu per a properes edicions», apunta el coordinador del festival.

L'oficina, oberta tot l'any

Fa poques setmanes es va inaugurar a la Casa Sefus, a la plaça Pallol, la reivindicada oficina permanent de Tàrraco Viva. Aquest espai serà una eina importantíssima, segons Magí Seritjol, el coordinador del festival, per consolidar Tàrraco Viva, ja que permetrà treballar al llarg de tot l'any per consolidar l'esdeveniment d'arrel romana de Tarragona. Els quatre puntals que sostindran l'oficina són: l'organització del festival, la seva promoció constant al llarg de tots els mesos de l'any, la formació de professionals relacionats amb la gestió de festivals culturals (ja s'ha organitzat un primer curs per a regidors d'espai) i l'edició, ja que, a més de la revista del festival, Praeco, de la qual ja s'ha presentat el primer número, també s'editarà material promocional divers. Magí Seritjol no para: universitats i entitats d'arreu del país el conviden perquè expliqui la tasca de divulgació del patrimoni que du a terme des de Tàrraco Viva. S'ha creat un model a imitar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.