El lector escriu

Tossa, paradís fiscal?

Fa pocs dies l'Ajuntament de Tossa va anunciar que hauria d'apujar l'IBI un 54 per cent per eixugar l'elevat dèficit existent en les arques municipals. Quan un pressupost presenta dèficit, els tècnics aconsellen reduir despeses corrents, si això és possible, i si no, augmentar els ingressos.

Entre les despeses corrents hi ha els serveis que presta el municipi, que són de difícil reducció; l'augment d'ingressos es tradueix en l'increment dels tributs, com ara proposa l'excel·lentíssim Ajuntament tossenc. No obstant això, hi ha altres maneres per augmentar ingressos que no impliquen un augment directe dels tributs com són la incorporació als padrons fiscals de nous rebuts que no tributaven anteriorment.

És el cas de l'IBI i dels guals. A Tossa hi ha veïns que encara no tributen en concepte d'IBI pels seus habitatges i edificis construïts fa anys, ni tampoc per les reformes o ampliacions realitzades; això ja ho va intentar solucionar el Consell Comarcal de la Selva quan prestava el servei de recaptació a Tossa, però per ordre de l'Ajuntament es van paralitzar les tasques previstes perquè tothom pagués. Parlem d'un import elevat de centenars de milers d'euros que l'Ajuntament no vol cobrar. Mentre uns paguem, n'hi ha uns altres que no paguen i no passa res.

Un altre tribut que uns tossencs paguen i altres no paguen és la taxa dels guals; hi ha més de mil guals que no paguen taxa, mentre la resta de veïns paguen religiosament; altres municipis, com ara Girona, han fet un treball important en aquest sentit i han incorporat al corresponent padró els guals que no pagaven. Abans de pujar excessivament l'IBI a tots els contribuents que ja el paguen, crec que l'Ajuntament hauria de passar el “rasclet” i cobrar a tots aquells veïns que no paguen ni l'IBI ni el gual que utilitzen, així potser tindrem l'agradable sorpresa de no haver de pujar cap impost.

Tossa de Mar (Selva)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.