Política

El govern valencià elogia la immersió en català

El conseller d'Educació vol flexibilitzar el decret sobre plurilingüisme

El conseller valencià d'Educació, José Ciscar, es va mostrar ahir obert a negociar el contingut del projecte de decret sobre plurilingüisme, que en la seua redacció actual preveu la supressió de la immersió en català a les escoles, les conegudes amb el nom de línies en valencià, una iniciativa que ha revoltat la comunitat educativa.

“La redacció i l'elaboració del nou model plurilingüe no estan tancades, sinó obertes, a les aportacions dels diversos sectors”, va assegurar Ciscar. La conselleria ha establert un termini de 40 dies per presentar-hi al·legacions.

Per tractar del desbloqueig del decret, Ciscar es va entrevistar amb dirigents d'Escola Valenciana, federació que agrupa entitats a favor de la normalització de la llengua, i que no era rebuda per un conseller de la Generalitat des de feia 16 anys.

La nova posició de l'executiu d'Alberto Fabra –el projecte de decret és de l'etapa de Camps– va ser molt ben rebuda per Escola. “El conseller ens ha donat la paraula que flexibilitzarà al màxim tots els punts que no tinguen el consens adequat en la comunitat educativa”, va subratllar Vicent Gómez, president de la federació.

La possibilitat que aquesta flexibilitat represente la retirada definitiva de l'amenaça sobre els programes d'immersió en català és més a prop que mai, segons Escola. “Ens han reconegut que són els programes òptims [els d'immersió en català], els que ofereixen als alumnes garanties de tenir competències plurilingües satisfactòries. Per tant, eliminar uns programes que són considerats òptims no tindria cap lògica”, va interpretar Jaume Fullana, portaveu de la comissió d'educació de l'entitat.

Més del 30% de l'alumnat valencià va optar l'any passat per aquesta modalitat d'ensenyament, una xifra que podria superar el 55% si la conselleria atenguera totes les demandes de matrícula.

El decret preveu la instauració d'una única línia que combine amb percentatges idèntics assignatures en català, castellà i anglès. Escola tem que els centres que ara imparteixen línia en català, rebaixaran les hores lectives en aquesta llengua, mentre que els de línia en castellà augmentaran en la pràctica les matèries en anglès, no en català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.