Thisa compra Tainco i entra en la distribució elèctrica
El grup madrileny presenta l'oferta més atractiva i aconsegueix els actius de l'empresa amb seu a Constantí
Els treballadors demanen que s'investiguin les operacions de descapitalització del grup
El grup Thisa entra en el negoci de la distribució de material elèctric amb la compra del grup Tainco, amb seu a Constantí, que el juliol passat va presentar concurs de creditors, amb un passiu de 60 milions d'euros. La companyia madrilenya es va imposar a Electro-Stocks, que també va presentar una oferta per a la compra dels actius de Tainco. Thisa-Tainco es constituirà com una nova societat del grup Thisa a partir de l'octubre, una vegada enllestida l'adquisició i aprovat l'ERO d'extinció de 67 llocs de treball. La presidència de la nova societat podria quedar en mans de Francisco Lafuente, membre del consell d'administració de grup Thisa Gavias SL.
L'oferta de Thisa es concreta en la subrogació de 232 treballadors, d'una plantilla de 313 persones, i dóna continuïtat, bàsicament, a l'equip comercial. Thisa també dóna garanties de continuïtat a l'activitat de la distribuïdora, atès que es compromet, durant cinc anys, a utilitzar en règim de lloguer les naus industrials dels antics propietaris per un import mínim d'1,48 milions d'euros anuals.
La nova propietària de Tainco i els representants dels treballadors van tancar dijous un principi d'acord pel qual es rebaixarà un 8%, de mitjana, el global de la massa salarial dels empleats. La rebaixa s'aplicarà en funció de la taula salarial i no afectarà les nòmines inferiors als 30.000 euros anuals, que suposaria pràcticament un 70% de la plantilla. Per a la resta dels empleats es fixaran incentius de manera que puguin recuperar el poder adquisitiu.
Els representants sindicals es mostraven satisfets per l'adquisició del grup i per l'estat de les negociacions. De fet, l'entrada a Thisa els demostra que el negoci dels components elèctrics, tot i la crisi, és viable. “L'operació ha estat beneficiosa per a les dues parts”, deia Manel Torrero, representant sindical de Tainco. D'una banda, afegia, “hem donat prioritat a les negociacions i hem pogut salvar els llocs de treball que altrament s'haurien extingit amb la mateixa companyia”. D'altra banda, afirma que, amb la compra, Thisa s'assegura una cartera de clients i un equip comercial format que li permeten introduir-se al mercat català amb garanties.
El grup Tainco ha estat un referent del mercat majorista a Catalunya en instal·lació elèctrica, automatismes, climatització, ferreteria i electrodomèstics. Té disset punts de venda distribuïts per tot Catalunya i el grup treballa amb una cartera de més de 25.000 clients i un catàleg que supera les 22.000 referències amb les marques més reconegudes del sector. L'empresa va arribar a tenir una plantilla de 600 persones.
Thisa (Tubos y Hierros Industriales SA) té la seu a Alcalá de Henares i punts de venda i distribució a tot l'Estat. L'empresa es va fundar el 1920 i es va especialitzar en tubs i caldereria. Actualment té una de les ofertes més àmplies del mercat.
LA XIFRA
Més enllà de la crisi, l'enginyeria de societats
Els moviments dels administradors de Tainco no han quedat clars per als representants dels treballadors del grup. És en aquest sentit que s'han adreçat als administradors concursals i al jutge del jutjat mercantil de Tarragona perquè investiguin els indicis de delicte que es revelen en l'auditoria i en els comptes del 2010. L'operació que consideren que ha estat el detonant en la liquidació del grup va ser la fusió de les empreses del grup i la posterior venda a Necosa Invest SL, amb el 98% del capital. La compra es va fer d'acord amb avals dels futurs beneficis del mateix grup, per un import de 45 milions d'euros, uns passius de compravenda que no es van reflectir en els comptes. El pagament de dividends i crèdits a Necosa, també en concurs de creditors, per un import de 17,7 milions d'euros, va descapitalitzar i endeutar Tainco en un moment en què, a més a més, el volum de vendes va caure un 30%. L'auditoria també ha revelat el pagament de serveis d'assessoria a empreses vinculades als accionistes des del 2006, així com l'atorgament de crèdits (3,2 milions d'euros) a Fine Estructures SL i Mas Collet SL, empreses vinculades als socis. Per tot plegat, demanen que s'investigui l'ús fraudulent dels béns de la societat, falsedat societària i per acords abusius, amb ànim de lucre propi i d'altres i en perjudici per a la resta dels socis.