medi ambient
Màxim històric dels gasos amb efecte hivernacle
Informe de l'Organització Meteorològica Mundial
La concentració dels gasos d'efecte hivernacle d'origen humà a l'atmosfera va arribar aquest 2010 a uns màxims històrics, segons l'informe anual sobre aquesta matèria de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), cosa que suposa una acceleració en el seu increment. Michel Jarraud, secretari general de l'OMM (organització que depèn de l'ONU) va assegurar ahir que, encara que es detinguessin ara les emissions de gasos hivernacle, els danys en l'atmosfera perdurarien durant dècades i seguirien afectant el delicat equilibri del clima.
En total, entre el 1990 i el 2010 hi ha hagut un increment d'un 29 per cent en l'escalfament provocat per aquest tipus de gasos, i el 80 per cent d'aquest ha estat per causa del diòxid de carboni, la resta pel metà o l'òxid de nitrogen. Des del 1750, l'època preindustrial, la concentració de gasos de diòxid de carboni ha augmentat en un 39 per cent, tot i que els nivells de CO2 s'han mantingut i els gasos clorofluorocarbonis han registrat un descens per l'acció internacional que pretén preservar la capa d'ozó.
Més zones protegides
D'altra banda, la xarxa Natura 2000, l'encarregada d'agrupar els espais protegits per la Unió Europea, s'ha ampliat gràcies a la incorporació de 18.800 quilòmetres quadrats, dels quals un 90% pertany a hàbitats marins. Amb aquest augment ja són 145.000 km2 de mar de la Unió Europea protegits per la xarxa Natura 2000 i pel que fa a la superfície terrestre la xarxa ja ocupa el 18% del total del territori de la Unió Europea.
La nova ampliació afecta, sobretot, territoris de Gran Bretanya, França, Bèlgica, Grècia, Xipre, Hongria, Lituània i Itàlia. Els territoris marins protegits seran un refugi vital per a moltes espècies menys comunes, com la tortuga boba Caretta o la foca mediterrània, que viuen en aquests indrets i que tenen la seva supervivència amenaçada.