Societat

Compàs d'espera a Ca n'Espinós

Tres anys després que l'explosió d'un edifici provoqués la mort de sis persones, la transformació del barri avança a ritme lent

Els veïns demanen més inversions

Tic-tac, tic-tac. El temps passa a Ca n'Espinós i els canvis arriben amb comptagotes a aquest barri de Gavà, que fa tres anys va ser notícia per la tràgica explosió que va costar la vida a sis persones. La transformació urbanística de la zona, simbolitzada amb un nou vial de connexió, està projectada però, a causa de la crisi econòmica, s'endarrerirà. El pla comunitari, engegat l'any 2005, i la implantació de la llei de barris el 2010 s'han traduït en diversos programes socials que advoquen per la integració definitiva del barri i els seus veïns en la ciutat. En aquest temps, l'Ajuntament ha augmentat la presència policial a la zona –hi ha una patrulla a l'accés de la barriada– i la neteja dels espais públics. L'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, ho deixa clar: “No hem deixat de treballar a Ca n'Espinós i no deixarem de fer-ho.” Els veïns, en canvi, creuen que la inversió ha estat insuficient. “No hi ha hagut canvis al barri”, afirma Francisco Martínez, el president de l'associació de veïns.

Avui fa tres anys l'explosió de gas va situar el focus informatiu a Ca n'Espinós, un barri “complicat” –com el defineix Balsera– amb importants mancances infraestructurals i socials. Per arribar-hi cal seguir una sinuosa carretera, envoltada d'un bosc, que ara desemboca en un descampat ple de matolls, l'espai que ocupava el pis que va explotar. L'associació de veïns reclama des de fa anys la millora de la connectivitat amb Gavà i denuncia la “perillositat” del vial. Balsera va anunciar mesos després de l'explosió la construcció d'una ampla avinguda que acostés el barri i la ciutat. El projecte d'intervenció integral 2010-2013 Serra de les Ferreres, que incideix als barris de Ca n'Espinós i Can Tries i té un pressupost de quinze milions d'euros, inclou la nova carretera. Malgrat que el consistori disposa d'un projecte i d'un pressupost estimat de més de dos milions d'euros, admet que la crisi econòmica retardarà l'execució de l'obra. En una situació similar es troba la plaça que es farà a l'esplanada del bloc afectat per l'explosió i enderrocat el 2009. “Estem pendents de trobar el finançament, però s'afrontarà en aquest mandat”, diu Balsera. El projecte, no definitiu, preveu el condicionament de l'espai entre blocs i una zona de jocs infantils.

“Oblidats” i “apartats”

El centre cívic és el punt central de la barriada, dividida en dues zones: a la part baixa hi ha els pisos d'Adigsa, algunes construccions de planta baixa, un parell de bars i una botigueta, i a la part de la muntanya hi ha cases unifamiliars. Els veïns lamenten que, a excepció d'aquest centre, al barri no hi hagi serveis municipals. “Ens sentim oblidats i apartats”, diuen. L'Ajuntament argumenta que tampoc n'hi ha a altres barris. “Hi ha un equip social, format per quatre persones, que treballa exclusivament pels veïns de Ca n'Espinós”, hi afegeix Joan Anton Bruna, director de Serveis de l'Ajuntament.

Al barri s'han desplegat diversos programes socials per atendre famílies en risc, infants i adolescents, i drogodependents. La droga és encara un problema latent i punyent. Martínez té clar que la millora implica “avançar a la vegada en el desenvolupament urbanístic i social”. Assegura que l'associació de veïns arriba on no ho fa el consistori. El darrer exemple: la creació d'una entitat per repartir aliments als veïns. A banda, s'encarreguen del reforç escolar i de potenciar el teixit veïnal.

Actuació conjunta

L'alcalde, Joaquim Balsera, té clar que cal replantejar la intervenció a Ca n'Espinós i apostar per “una coordinació efectiva” de les diferents administracions que hi treballen. “Hem d'avaluar qui fa què, què necessita Ca n'Espinós i proposar actuacions conjuntes amb un únic interlocutor”, diu Balsera. Ja s'ha reunit amb el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, per fer-li el nou plantejament. Tres anys després de la tragèdia, Ca n'Espinós encara espera la transformació integral.

Era un barri que estava totalment aïllat i que es va urbanitzar a la dècada dels noranta
Germán Agustí
responsable d'Apamm
La transformació implica avançar a la vegada en el desenvolupament urbanístic i social
Francisco Martínez
president de l'associació de veïns
Hi ha un equip social de quatre persones que treballa exclusivament per la gent de Ca n'Espinós
Joan Anton Bruna
Director de serveis
No hem deixat de treballar a Ca n'Espinós ni deixarem de fer-ho. És un barri complicat
Joaquim Balsera
Alcalde de Gavà

De zona de barraques a barri de muntanya

“Ca n'Espinós és un barri humil amb gent treballadora.” El president de l'associació de veïns, Francisco Martínez, defineix així la barriada, que va néixer entre les dècades dels cinquanta i seixanta com a nucli de barraques. Germán Agustí, expresident de l'associació de veïns que treballa al barri des de fa 30 anys, destaca el gran salt que s'ha fet des de llavors. “Era un barri de barraques que estava totalment aïllat i que es va urbanitzar a la dècada dels noranta”, recorda. Assegura que, ara per ara, s'està evolucionant “en positiu“, tot i que reconeix que els grans canvis són lents. Agustí és el responsable de l'Associació pro Ajuda a les Minories Marginals (Apamm), que treballa amb drogodependents. És també una de les tres entitats, juntament amb l'associació de veïns i l'Esplai Masia Espinós, que col·laboren amb els veïns del barri.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.