Cultura

Despús-demà i demà passat (o passat demà) despús-ahir i abans d'ahir

CLAR I EN VALENCIÀ

Els valencians, si ens referim al dia immediatament posterior al de demà, diem despús-demà, si ens referim al dia immediatament anterior al d'ahir, despús-ahir i si ens referim a la nit immediatament anterior a la darrera que ha passat, és a dir, a la nit de despús-ahir, diem despús-anit. Això és així perquè els valencians mirem el temps de manera lineal, considerant com a punt de partida el dia en què ens trobem, és a dir, hui. Quan ens referim al futur, el mirem de cara, i per això diem demà i despús-demà, és a dir, el dia després de demà, ja que la paraula “despús” significa després. Quan ens referim al passat, girem 180 graus i el mirem també —al passat— de cara, i per això diem ahir i despús-ahir, és a dir, després d'ahir. Els castellanoparlants, com nosaltres, també miren el temps de manera lineal i consideren el dia actual com a punt de partida i també, com nosaltres, quan parlen del futur el miren de cara i per això diuen “mañana” i “pasado mañana”, és a dir “el dia después de haber pasado el dia de mañana”, però en canvi, a l'hora de parlar del passat, no fan mitja volta com nosaltres i el miren de cara, sinó que, sense moure's ni miqueta ni gens, el miren d'esquena, el consideren com una cosa que tenen darrere, i per això diuen “ayer” i “antes de ayer”, és a dir, no diuen “después de ayer” o ”pasado ayer”, que és el que dirien si miraren el passat de cara, com nosaltres. Es referixen al dia anterior al de ”ayer” i no al “dia después del dia de ayer”. Això és així perquè miren el passat d'esquena, no de cara.

Estic segur que les expressions “despús-demà” i “despús-ahir” (i també despús-anit), que són ben vives en els parlars valencians, en els de les Illes Balears i Pitiüses, en els del Rosselló i en els de bona part de Catalunya, són les autòctones de la llengua catalana i que les formes “abans d'ahir” i “demà passat” (o passat demà) són un calc del castellà. Si els valencians volem que la nostra llengua culta siga genuïna, independent i amb una forta personalitat, hem d'usar únicament les formes autòctones amb “despús” i eradicar per complet les formes acastellanades “abans d'ahir” i “demà passat” (o passat demà) que ens són completament alienes. Hem de ser completament conscients que, si diem “despús-ahir” i “despús-demà”, ho diem en valencià autèntic i si diem “abans d'ahir” i “demà passat” (o passat demà) ho diem en castellà, encara que, això sí, disfressat de valencià.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.