cultura

teatre musical / història

La primera sindicalista catalana, en un musical gironí

‘IsaVel', basat en l'obra de teatre de Toni Strubell sobre Isabel Vilà (1843-1886), està dirigit per Kim Planella, amb música d'Antoni i Marc Mas, i es vol estrenar a la tardor

Redescoberta per a Francesc Ferrer i Gironès en el seu llibre Isabel Vilà. La primera sindicalista catalana, aquesta dona nascuda a Calonge el 1843 però vinculada des de molt petita a Llagostera, havia deixat un petit però inesborrable record “en la memòria col·lectiva republicana”, segons afirma Toni Strubell, autor de l'obra de teatre Isabel ‘Cinc Hores', publicada per El Gall Editor, de Pollença, però mai representada fins ara. El títol de l'obra de Strubell feia referència al sobrenom que popularment van donar a Vilà per la seva lluita perquè els nens que estaven obligats a treballar en la seva època no haguessin de fer-ho en jornades de més de cinc hores.

Ara, finalment, la vida intensa d'aquesta sindicalista, republicana fervent i pedagoga pujarà a l'escenari en un ambiciós espectacle de teatre musical, titulat IsaVel, que Strubell ha impulsat amb el director Kim Planella, perquè es pugui estrenar a Girona la tardor vinent. El títol, òbviament, té una explicació: quan aquesta dona irreductible, que va arribar tard a l'ensenyament i a la cultura, va iniciar la seva formació, preguntava al seu instructor per què les normes que tot ho acotaven també s'havien de seguir en l'escriptura. La seva rebel·lia va ser escriure el seu nom amb V, que en aquest cas també es converteix en el símbol de les 5 hores del seu sobrenom.

Heroïna de les Gavarres

IsaVel, subtitulada Una obra teatral musical centrada a les Gavarres –perquè aquest espai natural també és molt present en l'argument– parteix del guió original de Toni Strubell, adaptat i dirigit per Kim Planella, que també és l'autor de les lletres de les cançons que ha compost Antoni Mas, amb arranjaments del seu fill, Marc Mas.

El muntatge, que en escena superarà les tres hores de durada, estarà protagonitzat per Iris Vilà, en el paper d'Isabel Vilà, i altres actors i cantants com ara Marta Prieto, Ulises Ordúñez, Llorenç Fernández, Karl Svensson, Roser Ferrer-Morató, Susanna del Saz, Carles Casanovas, Agustí Agell i Carlos Gramaje, que ha actuat en musicals de Dagoll Dagom com ara Mar i cel i Flor de nit, i que a IsaVel interpretarà el paper de Pere Caimó, el diputat republicà guixolenc que va participar en l'aixecament dels republicans federals conegut com el Foc de la Bisbal.

De fet, IsaVel s'articula a partir de tres aspectes principals de la personalitat i la vida d'Isabel Vilà. En primer lloc, hi apareix la seva activitat com a líder sindicalista –un paper completament atípic per a una dona en el segle XIX–, sobretot contra l'explotació infantil.

El Foc de la Bisbal

També té molta importància en l'obra l'actuació d'aquesta dona declaradament pacifista en l'episodi bèl·lic del Foc de la Bisbal, en què va liderar un cos d'infermeres per auxiliar els republicans federals en la seva lluita contra la tropa governamental, el 6 d'octubre del 1869. Vilà va anar de Llagostera a la Bisbal d'Empordà amb el grup d'infermeres, i des de finals dels anys noranta, per iniciativa de Francesc Ferrer i Gironès, un grup de persones reprodueixen aquesta marxa el primer diumenge d'octubre en homenatge a Vilà. Durant la marxa, Antoni Mas interpreta amb l'acordió una cançó popular dedicada a Isabel, que també s'ha inclòs en l'obra.

El tercer aspecte de Vilà que recull IsaVel és la seva faceta com a pedagoga: el seu exili a Carcassona, on va ser acollida per una família catalana, maçona i il·lustrada, i allà va poder estudiar. Isabel va acabar donant classes a Sabadell i Barcelona i va arribar a tenir una acadèmia pròpia.

Finançat amb Verkami

Per finançar aquest musical, que inclourà una orquestra de 25 músics dirigida per Antoni Mas, els seus promotors posaran en marxa diverses campanyes de micromecenatge a través del web Verkami, per a la difusió de les quals busquen la complicitat dels ajuntaments més vinculats a la història d'Isabel i a l'entorn natural de les Gavarres, però també de sindicats, associacions d'empresaris i altres entitats que, com el Consorci de les Gavarres i la Comissió de la Dignitat, ja donen suport actiu al projecte.

Entre els avantatges que tindran aquells que aportin diners al projecte a través de Verkami, hi haurà sopars en diversos restaurants de les Gavarres que oferiran el menú Isabel Vilà, elaborat per Jaume Fàbrega.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.