cultura

Francisco Nixon

MÚSIC

“Abans, fer un disc era com fer un film”

Sis anys després d'El perro es mío, l'asturià Francisco Nixon (excantant de clàssics indie espanyols com Australian Blonde i La Costa Brava) torna amb Lo malo que nos pasa (Siesta), que avui estrena al Be Cool de Barcelona.

Homenatja el so de la Costa Fleming. M'ho explica?
És, de fet, una etiqueta inventada per un noi que és col·leccionista de discos i que té un blog anomenat Estudio del sonido esnob. Diu Costa Fleming a una zona de discoteques que hi havia a Madrid, prop del Bernabéu, a principis dels setanta, quan va néixer tota aquesta cultura de la disco i el cubata. Fa un exercici per imaginar-se quina música hi deuria sonar, que és tota aquella música espanyola arreglada per Augusto Algueró, Alfonso Santisteban... Pensant-hi vaig anar a caure a la meva infància, quan a Aplauso o Tocata hi podien sortir un cantant de rock i una folklòrica.
Referents curiosos, per a algú que ve de l'‘indie'...
Sí, és una època que sempre s'ha rebutjat molt, però necessitava fer un homenatge a la música de quan era petit, entre la qual no únicament hi ha això, sinó també grups de ràdio FM com ara Fleetwood Mac i Prefab Sprout. Música volia dir tele i ràdio, en aquella època.
És difícil, actualment, trobar discos amb orquestracions i arranjadors. Qüestió de pressupost o de presa de partit estètica?
De pressupost, almenys en el meu cas. Abans un disc era fruit d'un projecte col·lectiu, semblant al de fer un film, i ara tot es redueix a un paio tancat a casa fent presets amb l'ordinador. Tot plegat ha quedat empobrit, i hi ha coneixements que s'han perdut.
Va ser excessivament anglòfil, l'‘indie' espanyol?
Sí, totalment, però cal tenir en compte el context. Espanya havia entrat a la Comunitat Europea i volíem demostrar que la nostra música era equiparable a la d'altres països. La movida ja havia volgut demostrar que érem moderns com ningú. També Pilar Miró es va carregar el cine d'Antonio Ozores a favor d'un cine que pogués ser premiat a Berlín. Aquells grups, però, necessitàvem passar un procés d'aprenentatge, i això, en un país com Espanya, no va ser fàcil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia