cultura

CRÍTICA

jORDI BORDES

Absurd real però ‘thriller‘ televisiu

Un veritable thriller televisiu amb dosi de teatre de l'absurd. L'autor i director Antonio Morcillo ha sabut trobar un element real per desenvolupar la història de dos personatges enigmàtics. Un avi paga el viatge a Bangkok que té la sortida en un aeroport nou que resulta que no té ni avions. Se'l troba el vigilant de seguretat, que, mig desvagat, hi arrenca una conversa molt més profunda del que pugui semblar.

L'obra se serveix d'un text exigent, amb rèpliques que busquen una certa brillantor. Com si hi hagués una mena de combat per veure qui té la capacitat discursiva més desenvolupada entre els dos personatges. D'entrada, és un combat de cavallers, però, a mesura que avança, les línies vermelles es van destapant i es comprova la voluntat de canvi dels dos individus però des de posicions antagòniques. Hi ha l'ordre i hi ha la revolució. Però cap dels dos pot presentar-se com a emblema de res perquè es troben col·laborant (de manera més evident o menys) amb el mateix sistema que els fagocita.

Bangkok és una batalla de discurs políticament crític i compromès, sense decantar-se per cap bàndol. En tot cas, si algú guanya és la incapacitat de fer triomfar el canvi. El punt còmic (i ben real, d'altra banda) és la construcció d'un aeroport que ha costat milions i que val molt també fer-ne un manteniment abans de donar-lo per perdut. El valor és sempre relatiu en escenaris com el de la política i el de l'art d'aparentar.

Dafnis Balduz i Carlos Álvarez-Nóvoa interpreten molt bé els seus dos personatges. Amaguen parts d'informació del seu passat per fer-lo més complex. Potser el problema és que el text deixa massa interrogants oberts, massa camins possibles que acaben despistant l'espectador de la peripècia concreta (que no ho és, perquè tendeix a l'abstracció, de fet). De totes maneres, sí que s'identifica bé la tonada, la voluntat de denúncia amb un text de teatre de l'absurd o d'il·lusió fantàstica que se serveix amb un toc de thriller per allunyar-se del que podria ser una caricatura massa fàcil i gens interessant.

BANGKOK
Antonio Morcillo
Direcció: Antonio Morcillo
Intèrprets: Carlos Álvarez-Nóvoa, Dafnis Balduz
Lloc i dia: Diumenge 12 de juliol (fins al 2 d'agost) a la Villarroel
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia