Societat

Mas inaugura a Figueres el centre de formació integrat

El president va assegurar que cal posar l'accent en la formació, la cohesió i la feina

Va visitar l'empresa Ceres Roura, que celebra el seu centenari, i el nou centre cívic de la Marca de l'Ham

El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir el centre de formació integrat de Figueres, que ha rebut el nom del matemàtic altempordanès Ferran Sunyer i Balaguer i que funciona des del mes de setembre passat amb un miler d'alumnes. Al centre de formació, s'hi imparteixen classes des del setembre de l'Escola Oficial d'Idiomes i també cursos de català i formació ocupacional subvencionats pel servei d'ocupació de Catalunya. L'Ajuntament preveu que properament també s'hi traslladaran els serveis de l'Oficina Municipal d'Escolarització.

El president Mas va destacar durant la visita a la capital de l'Alt Empordà que “cal posar l'accent en el trinomi de la formació, la cohesió i la feina”. Hi va coincidir l'alcalde, Santi Vila, que va insistir que aquestes són les “prioritats i fins i tot les obsessions” del govern de Figueres i de Catalunya. Vila va parlar de la segona fase que ha d'acompanyar el centre de formació, i que es preveu que s'hi faci un hotel i el Teatre de l'Aigua.

També era a la inauguració el subdelegat del govern espanyol a Girona, Carles Jaume Fernández, que ahir va parlar de la situació econòmica del país assegurant que la demarcació de Girona és una de les més “sacsejades” per la crisi”, i ho va atribuir al baix nivell formatiu. El subdelegat també va animar les administracions perquè apostin per obrir nous centres formatius.

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), del qual depèn la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, Salvador Giner, va agrair el reconeixement al matemàtic i va entregar els premis de la fundació al president, l'alcalde i el subdelegat.

El president Mas va participar ahir dels actes del centenari de l'empresa figuerenca Ceres Roura, que fabrica espelmes i que dedica un 20% de la producció al mercat exterior. Precisament, Mas va parlar de la necessitat d'incrementar les xifres d'exportació de les empreses catalanes. “La sortida natural és obrir-se cap a fora. El món és molt gran i el mercat interior, petit i sacsejat per la situació econòmica”, va dir. “Cal canviar el xip i tornar a imaginar el futur, que no serà el mateix amb un canvi d'actitud”, hi afegia. L'alcalde, Santi Vila, va destacar que Ceres Roura és una empresa de referència.

Vaga general i el TSJC

El president de la Generalitat va parlar ahir a Figueres de la vaga general convocada per al pròxim 29 de març. Mas va assegurar que “no és el moment”, ja que, segons creu, “no donarà esperança a la gent que està a l'atur i busca feina i, en canvi, sí que pot tenir conseqüències si més no un dia en l'economia d'un país que ja està malament”. “No discutiré el dret a la vaga, però vull advertir que això no portarà enlloc, més enllà d'executar el dret a protestar”, hi afegia.

També va fer referència a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el model d'immersió lingüística. Mas va assegurar que la resolució judicial “ha reafirmat el que és un model que a Catalunya li convé especialment, també des del punt de vista de la cohesió”, tot i que el president va advertir que “amb sentència o sense”.

LES FRASES

[la sentència del TSJC] ha reafirmat el que és un model que a Catalunya li convé també des del punt de vista de la cohesió
L'itinerari que fem a Figueres coincideix amb el trinomi on el país ha de posar l'accent: la formació, la cohesió i la feina
La sortida natural és obrir-se cap a fora. El mercat interior és petit i sacsejat per la crisi
Artur Mas
president de la generalitat
No discutiré el dret a la vaga però vull advertir que això no portarà enlloc, més enllà d'executar el dret a protestar

Protesta dels Mossos contra les retallades

Una trentena de mossos d'esquadra van protestar ahir contra les retallades que està duent a terme el govern, a la porta del centre de formació integrat de Figueres. La protesta sindical va consistir en una xiulada i una escridassada contra les retallades en el moment de l'entrada del president de la Generalitat, Artur Mas, al centre formatiu. Els mossos van rebre Mas amb una pancarta on es podia llegir “Mossos en lluita”.

Els manifestants van tornar a protestar davant de la porta de l'ajuntament de Figueres, on el president, Artur Mas, va acabar la seva visita a Figueres, després de passar també pel nou centre cívic de la Marca de l'Ham. També van fer visible el seu malestar a Fornells.

El centre cívic de la Marca de l'Ham té diverses aules, una sala auditori, una sala de dansa, una aula d'informàtica, una sala per a gent gran i un consultori mèdic. Artur Mas va rebre a Figueres, de part dels representants municipals, una reproducció de l'Ictíneo de Narcís Monturiol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.