Economia

Sindicats i govern pacten a Catalunya els serveis mínims

El 29-M només funcionarà un terç del transport públic en hores punta

No hi haurà activitat la resta del dia

Tres dies després que els sindicats pactessin a Madrid els serveis mínims de la vaga general i a poc més de 48 hores de la gran protesta antireforma, Catalunya també ha arribat a un acord que estableix quina és l'activitat que no es pot paralitzar per garantir, com reclama la llei, tant els serveis essencials com el dret de vaga. Després de dies de converses i un sprint final de tretze hores de negociacions, sindicats i govern firmaven a les deu de la nit un pacte que preveu que durant les hores punta (de dos quarts de set a dos quarts de deu matí i de cinc a nou del vespre) només funcionarà un terç del servei habitual de metro, autobús, tramvia, ferrocarrils de la Generalitat i trens de Rodalies de Renfe.

Així ho van pactar ahir els líders dels dos sindicats majoritaris, Joan Carles Gallego (CCOO) i Josep Maria Álvarez (UGT), i el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. En l'anterior vaga general es va permetre que, en hora punta, funcionés el 25% del transport públic. Els sindicats han acceptat ara augmentar els serveis mínims a canvi de la garantia que fora d'aquesta franja no hi haurà servei.

LA XIFRA

1
professor
per cada sis aules hi haurà als centres d'ensenyament d'infantil i també de primària.

Urgències assegurades i acord també sobre l'escola

Com en l'anterior aturada, celebrada el 29 de setembre del 2010, l'acord de serveis mínims també regula altres àmbits que són competència de la Generalitat com ara la sanitat o l'educació. El pacte garanteix el funcionament normal de serveis bàsics com són les urgències, les operacions que no es poden ajornar o la unitat de parts i quimioteràpia. Pel que fa a les escoles, preveu que als centres d'ensenyament infantil i de primària hi haurà una persona de l'equip directiu i un docent per cada sis aules. A les llars d'infants treballarà un terç de la plantilla, com a mínim.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.