Economia

Cinc ferits en una protesta per un desnonament a Salt

Una seixantena de persones van intentar aturar el desallotjament de manera pacífica i passiva

Es van viure moments de tensió i en algun cas la policia va utilitzar les porres per obrir-se camí

Cinc ferits, un dels quals haurà de ser operat a l'hospital d'Olot per una fractura a la tíbia, va ser el resultat final després que els Mossos d'Esquadra van dispersar ahir un grup d'una seixantena de veïns que s'havien concentrat a Salt per evitar el desnonament d'una família del carrer Francesc Macià. S'hi van viure moments de molta tensió i en algun cas la policia va utilitzar les porres per obrir-se camí. Després de l'enfrontament, la comitiva judicial va aconseguir entrar al pis i completar el desnonament de la família amb dos fills petits. Fonts del SEM van assegurar que ahir al migdia van atendre dos persones amb contusions lleus.

Com ja havia passat en dues ocasions més (aquesta era la tercera vegada que s'intentava el desnonament), membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) van presentar-se a les 9 del matí davant de l'edifici de la família afectada. Ho feien convençuts que la seva presència dissuadiria els responsables d'executar el desnonament, però un jutge va donar l'ordre i es va procedir a fer-lo efectiu.

Enmig d'un dispositiu policial, en què van prendre part set furgons i més d'una vintena d'agents, els representants del banc –Bankia– i la comissió judicial van arribar cap a dos quarts de dotze i es va demanar la retirada dels concentrats per fer el desallotjament. La resposta va ser negativa i, amb crits de “No ens desnoneu, no ens desnoneu”, els agents van haver de retirar una a una totes les persones que, agafades entre si, pretenien de manera pacífica i a través de la resistència passiva barrar-los el pas. En algun cas, la policia va utilitzar les porres per obrir-se pas, actuació que la portaveu de la PAH, Marta Afuera, va definir com a “desmesurada”. Tot això davant la mirada de desenes de persones del barri, que van viure el desallotjament amb impotència i indignació. Alguns fins i tot es van encarar amb la policia dient-los que sentien “vergonya” per la seva feina i que el que estaven fent anava en contra dels ciutadans.

Un cop el serraller va accedir al pis, la família de Mohamed Bartal va haver de sortir amb la seva esposa, Salim, i els seus dos fills (un de tres anys i un de sis mesos) i, segons van assegurar, no tenien on anar. Bartal no té feina i ara té uns 500 euros d'ajut perquè ja ha esgotat l'atur. Abans havia tingut una carnisseria, que va haver de tancar el 2008, i un temps després va treballar a la construcció.

Ara des de la plataforma es treballa per trobar-los un lloc on viure i critiquen la manera d'actuar dels serveis socials i els representants de l'Ajuntament de Salt. Segons Afuera, han actuat de manera “improcedent”, “sense tenir en compte la voluntat dels afectats” i alhora s'ha negociat de manera unilateral el seu cas. Denuncia que van pactar un lloguer de 350 euros al mes per un pis a Girona però que la família no pot assumir-lo.

Per la seva part, la regidora d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament de Salt, Fanny Carabellido, va assegurar que “lamenta profundament aquest desenllaç” però que des de l'Ajuntament s'han fet “totes les gestions que estan al nostre abast i mes”. Carabellido va lamentar que el particular no hagués acceptat l'oferta del lloguer, ja que considera que era una bona sortida. Ara, diu la regidora, si volgués acollir-s'hi ja no podria ser perquè l'oferta ja no es manté i caldria buscar un altre allotjament. Malgrat tot, va dir, tenen les portes obertes per intentar buscar alternatives. L'Ajuntament havia accedit a avançar el primer rebut de lloguer i la fiança per poder agilitzar l'entrada al pis nou.

A la tarda, representants de la PAH van fer una concentració davant de la Generalitat i de l'ajuntament de Girona, i, com que havien anunciat que també passarien per les parades dels grups polítics de CiU i el PP, els de CiU van desmuntar la parada abans d'hora. ICV- EUiA va assegurar ahir que farà una interpel·lació al Parlament en relació amb la càrrega contra la PAH a Salt. Per la seva banda, la CUP i l'IPS condemnen “la brutalitat policial”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.