Salut

Ambulàncies no urgents, crosses i cadires de rodes, també amb copagament

Els usuaris hauran de pagar aquests serveis en funció de la renda

Sanitat deixarà de finançar medicaments per a símptomes lleus, com els mucolítics

El mateix sistema de copagament que el govern estatal aplicarà a partir del juliol als medicaments s'estendrà a altres prestacions, com ara el transport sanitari no urgent, determinats productes dietètics i material ortoprotèsic (crosses, cadires de rodes i collars ortopèdics). Això és el que estableix el reial decret llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari que ahir va ser publi-cat al BOE. Així doncs, els mateixos criteris basats
en la renda, i que afecten també els pensionistes s'aplicaran a l'hora de cobrar aquestes prestacions, amb la diferència que no s'han establert topalls mensuals màxims, la qual cosa sí que s'ha fet per al consum de fàrmacs.

Segons el reial decret, el transport sanitari i els productes ortoprotèsics es consideren “serveis accessoris” i, com a tals, no s'inclouen dins la cartera de serveis comuns, sinó en una de “suplementària”,
la definició i condicions d'aplicació de la qual encara han de ser acordades pel Ministeri de Sanitat i els consellers de Salut.

Fins ara, a Catalunya, el transport sanitari programat ha estat un servei cobert íntegrament pel Servei Català de la Salut, amb indicació mèdica prèvia, per a pacients amb dificultats de desplaçament, molts dels quals han de fer tractaments com ara rehabilitació i diàlisi. El 2010 van tenir lloc prop de 2,6 milions de serveis, entre col·lectius i individuals, mentre que la despesa per aquest concepte l'any 2011 va ser de 95 milions d'euros. Pel que fa al material ortoprotèsic, els usuaris han aportat fins ara un màxim de 30 euros.

Un altre àmbit en el qual el govern de l'Estat vol retallar despesa –més de 3.000 milions– és en la farmàcia, ja que, a banda d'aplicar el nou sistema de copagament en funció de la renda a partir del juliol, es deixaran de finançar
els anomenats medicaments per a símptomes lleus, entre els quals s'inclouen mucolítics, antidiarreics, llàgrima artificial, etc. A més, també sortiran del finançament públic aquells medicaments equivalents a d'altres que ja es venguin sense recepta i alguns fàrmacs de baix preu (per exemple el paracetamol o l'ibuprofèn).

El govern de l'Estat defensa que les mesures que hauran d'aplicar les comunitats permetran reduir aquest any la despesa sanitària estatal de 7.000 milions d'euros, però l'executiu català sosté que els comptes no surten.

LA XIFRA

2,6
milions de serveis de transport sanitari no urgent es van prestar a Catalunya durant tot l'any 2010.

Consultes en línia de salut mental

La regió sanitària de Lleida disposarà a partir de la setmana vinent d'un “psicobloc” perquè els metges de capçalera puguin consultar amb especialistes de psiquiatria i salut mental els trastorns que els arriben als ambulatoris. La crisi econòmica provoca que molts dels pacients dels CAP presentin quadres d'estrès i ansietat per estar a l'atur o per la pressió de la feina. Aquest bloc és una iniciativa del nou gerent de la regió, Josep Pifarré, que ahir va prendre possessió del càrrec en substitució d'Antoni Mateu. Aquest darrer responsable ha estat nomenat director de l'Agència de Sa-lut Pública de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.