Equipaments
Aigua salada a la ciutat
Entre la piscina i el mar
El GEiEG evita el clor a les instal·lacions de Sant Ponç amb un sistema d'electròlisi salina
Un procés químic descompon la sal i fa que l'aigua sigui menys nociva per al banyista
Els socis del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG) –uns 17.000– i els usuaris de les seves instal·lacions al barri de Sant Ponç s'han adonat fa un temps d'una novetat. L'aigua no té clor i és salada. No és ben bé salada com la de l'aigua de mar: és un entremig de l'aigua de la piscina d'abans i de la de la platja. La comissió d'instal·lacions del GEiEG ha decidit canviar el sistema de desinfecció de totes dues piscines, la interior de 25 metres i l'exterior de 50, que té una coberta retràctil, i la banyera d'hidromassatge. En principi, amb els canvis, s'evita la irritació dels ulls i la pudor de clor en la pell i en el vestit de bany.
David Anda, directiu responsable d'instal·lacions del GEiEG, explica què ha suposat el canvi de sistema
i la nova electròlisi salina: “Per tal de mantenir l'aigua neta i desinfectada, fem servir un sistema d'electròlisi salina. (...) En un circuit tancat, substituïm el clor per una certa quantitat de sal comuna. És un procés químic: la sal està composada per sodi i clor; amb impulsos elèctrics i l'electròlisi, descomponem la sal i quan entra en contacte amb l'aigua, es genera un àcid hipoclorós que desinfecta com el clor, però que no és tan perjudicial.”
Entre set i deu vegades menys
El GEiEG tenia clar que volia posar en funcionament aquest sistema des de fa temps, però ha anat per fases. Hi ha tres sistemes d'electròlisi. “Tenim tres equips i tres volums diferents perquè si una piscina la tenim tancada per manteniment, la resta ha de continuar funcionant”, explica Anda. Fa tres mesos que la piscina interior, de 25 metres, té el nou sistema d'aigua salada mentre que fa un mes es va instal·lar el de la de 50 i el de la banyera d'hidromassatge. El circuit tancat fa que, quan l'usuari entra a la piscina, l'aigua tingui regust salat. “La concentració de sal és entre set i deu vegades inferior a la de l'aigua de mar”, assenyala el directiu.
La sal ha rellevat, doncs, el clor. Aquest és l'avantatge. Anda explica que el cost de manteniment del sistema d'electròlisi “és zero” i que la inversió s'ha acostat als 100.000 euros, que el GEiEG pagarà en els pròxims anys. Evita també que hi hagi d'haver personal. “Abans havíem de tenir una persona que regularment havia de posar clor a la piscina, una quantitat en el vas de compensació que després entrava a l'aigua. Ara tenim uns dipòsits de sal i el sistema agafa la que necessita. No hem d'emmagatzemar clor i ja no hi ha el perill que se'n vessi de més.”
Algun usuari de Sant Ponç destaca que el nou sistema evita que la pell faci pudor després de nedar a la piscina i que, en cas d'empassar-se aigua, el gust no sigui tan desagradable. Anda destaca que la salut surt beneficiada del nou sistema. “Els dermatòlegs recomanen l'ús de la sal per als ulls, per a la pell i per a la roba; quan has sortit de la piscina, no tens la pell amb pudor de clor durant dos dies”, reafirma.
Llum ultraviolada
A més, el GEiEG també ha incorporat un sistema de llum ultraviolada que evita el vapor que es notava quan s'accedia a la piscina. “El que fem és filtrar l'aigua i passar-la per una llum ultraviolada. Elimina totes les cloramines [organismes o restes d'orina]. Amb l'electròlisi salina, tenim l'aigua pura i amb la llum ultraviolada, s'evita el vapor”, detalla Anda. El GEiEG també té una piscina d'estiu a Sant Narcís, però que encara té clor.