Comunicació

Jordi Martínez

ACTOR

“Hi ha molt de veritat en la complicitat de la ficció”

Estem pendents de
si hi haurà tercera temporada, però TV3 està molt contenta amb la sèrie

Va ser la sèrie revelació de la primavera passada, però KMM també va significar la revelació per part del públic televisiu de Jordi Martínez com a actor.

En Kubala ha fet oblidar en Paco de Ventdelplà?
Com a actor televisiu és evident que en Paco de Ventdelplà va pesar molt: van ser cinc anys d'existència i de convivència, i en televisió són molts. Encara ara hi ha gent pel carrer que em diu Paco. I jo els dic: “Ep! Que això és antic!” Em divertia molt fer-lo i li tinc molt d'afecte. Quan em van proposar fer Kubala, Moreno i Manchón, volia canviar absolutament de registre; per això vaig buscar un perfil que fos una antítesi d'en Paco, per crear el personatge. Teatralment parlant, és un tipus que he fet. Estic molt content com a actor de poder-ho fer a la tele.
Han rebut assessorament?
Quan estàvem en l'embrió del projecte, tant en Marc [Cartes] com jo –perquè la Núria [Gago] es va incorporar més tard al càsting– vam parlar amb un detectiu de renom, Jorge Colomar. A més, alguns dels casos estan basats en les seves experiències. Ens explicava què era possible, què no ho era, què és ètic i què no, què pot fer un detectiu i què correspon a un policia. Va ser molt útil, tant per als actors com per als guionistes.
La sèrie ha desfet estereotips, la imatge dels detectius que tenim de les sèries americanes.
Precisament el Col·legi Oficial de Detectius de Catalunya ens va premiar per això, perquè per primer cop quedava reflectida de veritat quina era la tasca dels detectius: persones normals que es passen hores asseguts en una furgoneta o que fan mil trucades per intentar trobar una pista; una vida més quotidiana que la visió americana de cotxes que exploten i persecucions.
Existia una bona sintonia prèvia, entre vostè i Marc Cartes. Aquesta química traspassa?
És un dels motius pels quals ens van triar com a parella protagonista, perquè en la vida personal hi ha bona sintonia. Ens entenem molt bé, ja en l'època de Ventdelplà. I aquesta frescor de KMM ve donada, en part, per aquesta relació personal. Els responsables de la sèrie [Diagonal TV] ho sabien i per això van apostar per nosaltres. Van tenir claríssim que volien fer aquest projecte amb nosaltres dos.
I s'ha donat el cas que la química funciona a tres bandes.
Totalment. A la Núria [Gago], la coneixíem d'hola i adéu. I en aquest cas ha passat com a la sèrie: entra un personatge que no coneixem i de mica en mica creix una relació de complicitat. Hi ha molta veritat en la ficció.
Vist l'èxit de Polseres vermelles entre el públic espanyol, pensa que KMM també agradaria a Espanya, acostumats a sèries de detectius que són més comèdies?
La sèrie es va preestrenar al Festival Zoom d'Igualada i la responsable de producció de TVE va visionar el pilot i en va sortir entusiasmada, tant per les trames com pels actors. Podria agradar perfectament. Un detectiu de Toledo, per entendre'ns, ha de ser molt semblant a un detectiu de Barcelona. No ha de canviar gaire la percepció de l'ofici.
El canvi d'emissió de la sèrie ha perjudicat les audiències d'aquesta segona temporada, a més arran del fenomen La voz a Tele 5. Això podria influir en una futura tercera temporada?
Això no és en les nostres mans. El que sí que sé segur és que TV3 està molt contenta amb la sèrie, entre altres coses, perquè totes les respostes que els arriben són positives. Saben que ens han posat en un mal dia i sé que ells creuen que si ho substituïssin per una altra cosa hi sortirien perdent més. Però no crec que els resultats de l'audiència determinin una tercera temporada. Hi ha altres factors. Però bé, és més car començar una sèrie nova que una que ja saben que té acceptació. Encara que sigui pels decorats! Però estem a prop de saber si en farem una tercera i, si ho fem, començaríem a gravar a partir del gener. La sèrie, a més, ha interessat en molts països, des de Finlàndia fins a Mèxic i Bèlgica. I és una altra cosa a tenir en compte.

Perfil

Un actor amb una trajectòria de llarg recorregut

Jordi Martínez, nascut al barri d'Horta de Barcelona, és una cara habitual en les produccions televisives, però fins ara sempre en un segon terme, com un personatge més del repartiment. Durant cinc anys va ser en Paco de Ventdelplà (2005-2010), però Martínez també ha aparegut com a personatge capitular en les sèries més importants. Destaca La sagrada família (2011), Majoria absoluta (2002-2004), Jet lag (2002) i El cor de la ciutat (2000). La seva carrera televisiva també inclou el lloat telefilm El pallasso i el Führer (2007).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.